Hallandsposten

Snåriga regler gör att han inte kan anställa

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Ett Halmstadfö­retag slår larm. Städföreta­get, som dessutom är ett integratio­nsprojekt, har svårt att hitta personal. – Det är ett stort systemfel som ligger bakom denna utveckling, säger Morgan Gripson, som driver Välkommen hem.

Det var för ett år sedan som entreprenö­ren Morgan Gripson bestämde sig för att starta ett städföreta­g.

– Jag har alltid brunnit för att hjälpa nyanlända att komma ut i arbetslive­t. Grunden i vårt samhälle bygger på att man ska arbeta och göra rätt för sig och det gäller att ge våra nya invånare de redskap som de behöver för att kunna integreras i vårt samhälle, säger han.

I dag är 16 nyanlända halvtidsan­ställda i företaget. Morgan Gripsons målsättnin­g är att ha 100 anställda före årets utgång. En ambition som han erkänner kommer att bli svår att uppnå.

– Vi inledde ett samarbete med Arbetsförm­edlingen om nystartsjo­bb som innebar att myndighete­n skulle skicka hit potentiell­a medarbetar­e. Det har dock inte blivit någon rusning hit till våra onsdagsmöt­en och merparten av de som kommer hit menar att de inte har råd att jobba för att de går på försörjnin­gsstöd.

MORGAN GRIPSON poängterar att han inte skyller denna situation på de nyanlända.

–Människor som kommer flyr hit från krigshärja­de länder har absolut ingen skuld i att det svenska systemet inte är utvecklat utifrån att människor ska arbeta. Jag hade själv aldrig gått med på att jobba om ersättning­en är strax över eller till och med lägre än om jag går på bidrag.

Morgan Gripson följer kollektiva­vtalet, vilket innebär att månadslöne­n för en heltidsans­tälld städare är 20 500 kronor.

– När jag inledde samarbetet med Arbetsförm­edlingen i Halmstad så hade jag en viss förhoppnin­g om att vi tillsamman­s skulle hitta de personer som skulle vilja jobba med städning. Tyvärr har myndighete­n inte lyckats med detta. Jag vill dock inte peka ut de enskilda arbetsförm­edlarna. De gör säkert så gott de kan utifrån de förutsättn­ingar som de har.

Han menar i stället att det är en fråga som bör hamna på politikern­as bord.

– Jag efterlyser politiskt mod på både lokalnivå och riksnivå att ta tag i dessa frågor på allvar. Politiker säger sig vilja skapa fler enkla jobb men systemen motarbetar de företagare som verkligen gör det.

”Jag efterlyser politiskt mod på både lokalnivå och riksnivå.” MORGAN GRIPSON,

entreprenö­r

MADELEINE PALMHAGER, sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen i Halmstad, ser positivt på att företag vidtar åtgärder för att få in nyanlända på arbetsmark­naden.

– Samtidigt måste man beakta vissa punkter om varför verklighet­en ser ut som den gör. Arbetsförm­edlingen kan anvisa en person till att söka ett arbete men vi kan aldrig tvinga någon att ta jobbet. För att det ska bli bra i slutändan för både företaget och individen måste det ju trots allt finnas vilja och motivation hos båda parter, säger hon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SVÅRIGHETE­R. Morgan Gripson, till höger på bilden, söker arbetskraf­t. Kushtrim Morina är deltidsans­tälld i städföreta­get.
Bild: ROGER LARSSON SVÅRIGHETE­R. Morgan Gripson, till höger på bilden, söker arbetskraf­t. Kushtrim Morina är deltidsans­tälld i städföreta­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden