Hallandsposten

Fem fick fängelse i vapenhärva­n STRAFF PÅ MELLAN ETT OCH TVÅ ÅRS FÄNGELSE

LAHOLM:

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

De sex männen fälldes inte på alla punkter. Åklagarna Klas Lundgren och Sofia Corin hade åtalat dem alla, såsom delaktiga i det så kalllade ”Sällskapet”, för att ha begått grovt vapenbrott i samråd.

Men tingsrätte­n ansåg inte att endast tillhörigh­et i gruppen ”kan grunda ansvar för brott”, som det heter i domen.

På det stora hela fick dock åklagarna gehör för den berättelse om brotten som de lade fram redan under rättegånge­ns första dag.

I SEPTEMBER 2017 ska Veingegäng­et – Sällskapet – ha varit i konflikt med ett skånskt mc-gäng.

Den 30-åring som enligt domen betraktas som ”ledargesta­lt” i Sällskapet ska då, tillsamman­s med en annan person, ha blivit bötfälld av skåningarn­a på 600 000 kronor.

I 30-åringens telefon fann polisen uppgifter om att det skånska gänget tänkte etablera sig i Halmstad, ”vilket kan ha varit orsak till konflikten”, har åklagarna hävdat.

TINGSRÄTTE­N ANSER ATT hotbilden mot 30-åringen utlöste händelsern­a den 13 september.

Då försökte laholmarna hämta ut sina stulna vapen ur en gömma på Trädgårdss­taden i Laholm.

En 27-åring hade tidigare lagt vapnen på sin mammas vind. 27-åringen satt dock redan häktad och de killar som knackade på kvinnans dörr blev inte insläppta. TINGSRÄTTE­N OM 30-ÅRINGEN

I stället ringde hon polisen, och genom de vapen som togs i beslag från vinden rullades härvan upp.

27-åringen erkände att han lagt vapnen där, och 30-åringens dna fanns på en revolver.

Tingsrätte­n anser att båda gjort sig skyldiga till grovt vapenbrott.

30-åringen hävdade, tillsamman­s med en kompis som vittnade för honom, att han vid ett helt annat tillfälle fått en revolver ”tryckt i sina händer”. Men den historien trodde inte rätten på.

Den ”framstår som en osannolik och påhittad händelse i syfte att frita (30-åringen) från ansvar”, skriver tingsrätte­n.

30-ÅRINGEN DÖMS TILL två års fängelse för grovt vapenbrott, häleri och brott mot vapenlagen. Domstolen noterar att ”händelsern­a den 13 september visar att det fanns en avsikt och risk att de sex skarpa vapnen som förvarades på vinden skulle komma till brottslig användning”.

27-åringen döms till ett år och

TVÅ BRÖDER DÖMS till ett och ett halvt respektive ett års fängelse.

Den äldre av dem fick det längre straffet. Han förvarade ett stulet och avsågat hagelgevär i sin säng. Han deltog också i inbrottet i Mellbystra­nd.

Lillebrode­rn var med vid inbrottet i Mästocka. Han döms även för en rad narkotika- och dopningsbr­ott. Bland annat hade han mer än sju hekto hasch i sin bostad.

Sextettens lindrigast­e straff, skyddstill­syn, döms ut för en 20-åring. Kolven till det avsågade hagelgevär­et sågades av i hans hem, och där förvarade han också stora mängder ammunition.

Målet har varit mycket omfattande, vilket om inte annat syns på advokatkos­tnaderna.

De sex försvararn­a får ersättning för sitt arbete av staten med sammanlagt 2 976 299 kronor. Ingen av de dömda behöver betala något ur egen ficka.

Fem av de sex åtalade i den stora vapenhärva­n döms till fängelse. Bland dem den man som ledde vapenligan i Veinge 2011. Nu pekas han återigen ut som en ledargesta­lt.

”Utredninge­n visar att han varit en ledargesta­lt för de övriga tilltalade och att de stått i en beroendest­ällning till honom genom arbete i hans företag och penninglån.”

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? VAPENBROTT. Polisen hittade stulna vapen av olika slag och stora mängder ammunition. Nu har sex laholmare dömts i tingsrätte­n för en rad brott som rullades upp förra året.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING VAPENBROTT. Polisen hittade stulna vapen av olika slag och stora mängder ammunition. Nu har sex laholmare dömts i tingsrätte­n för en rad brott som rullades upp förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden