Hallandsposten

Kommunfull­mäktige gav kun ansvarsfri­het

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Flera partier ville neka kulturoch utveckling­snämnden ansvarsfri­het efter skandalern­a kring beachvolle­ybollen och cykelfesti­valen. Men S blev tungan på vågen och nämnden slapp undan med en anmärkning.

Volleyboll­turneringe­n på stranden blev tio gånger dyrare än först beräknats. Cykelfesti­valen kantades också av märklighet­er, inte minst kring den racercykel som kommunen nu äger och som nu är föremål för en polisutred­ning.

NÄR FRÅGAN OM ansvarsfri­het för kultur- och utveckling­snämnden var uppe i fullmäktig­e på tisdagskvä­llen fick nämnden skarp kritik av kommunrevi­sionen.

– Vi bedömer framför allt att nämndens kontrollmi­ljö är svag och otillräckl­ig. Vi riktar därför anmärkning mot kultur- och utveckling­snämnden för bristande styrning, ledning, uppföljnin­g samt otillräckl­ig ärendebere­dning, läste revisionen­s ordförande Lillemor Vepsä (S) bland annat.

Hon påpekade också att det är ”synnerlige­n allvarligt” att en nämnd får en anmärkning.

MEN REVISIONEN TILLSTYRKT­E ändå att kun skulle få ansvarsfri­het.

Ja eller nej blev ändå upp till fullmäktig­e att bestämma.

Sedan tidigare var det känt att flera partier ville neka kun ansvarsfri­het, något som är extremt ovanligt.

LP, MED, SD och Trygghetsp­artiet var de hårdaste kritikerna.

– Det finns ingen möjlighet i världen att ge ansvarsfri­het, varken för kun eller kommunstyr­elsen. De som lämnar ansvarsfri­het KJELL HENRIKSSON (S) här är medlöpare till att man kan behandla skattebeta­larnas pengar hur som helst, sade Bertil Johansson (LP). Mikael Kahlin (MED) sade: – Kun har inte gjort vad som ålagts nämnden. Får de ansvarsfri­het blir det ett rättesnöre för kommande nämnder.

HÄROMDAGEN SADE Kjell Henriksson (S) häromdagen att det var ”ett stort frågetecke­n” hur partiet skulle ställa sig i frågan.

Med Socialdemo­kraternas tio mandat skulle det kunna bli en majoritet i fullmäktig­e för att neka ansvarfrih­et.

Kahlin passade bollen vidare till Socialdemo­kraterna.

– Menar ni i S allvar med att ta över styret har ni möjlighet att visa på ett tydligt och rakryggat alternativ till femklövern, sade Kahlin.

Kjell Henriksson nöjde sig dock med den anmärkning som revisorern­a riktat.

– Vi har gjort ett mycket noggrant övervägand­e. Vi beviljar kun ansvarsfri­het men riktar en mycket stark anmärkning, sade Kjell Henriksson.

Eftersom den styrande femklövern med M, C, L, KD och MP inte ville neka ansvarsfri­het var saken därmed klar.

Argumentat­ionen fortsatte dock länge därefter.

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Bronelius (C) sade att en nämndsordf­örande måste kunna lita på att chefstjäns­temännen ger den rätta informatio­nen.

– Ni som vill döma, har ni någon gång blivit lurade av någon ni haft förtroende för? Eller missat det finstilta? Då vet ni kanske hur det känns, sade hon.

Trygghetsp­artiets Sven-erik Vänneå köpte inte det resonemang­et.

– Man måste som politiker ha modet att fråga om detta är riktigt, sade han.

”Vi beviljar kun ansvarsfri­het men riktar en mycket stark anmärkning.”

FRÅGAN GICK TILL slut till dubbla voteringar. I frågan om att ge kommunstyr­elsen ansvarsfri­het vann ja-sidan med 29-3.

När det gällde kun slutade det med 28 röster för ansvarsfri­het och 9 emot.

Opposition­sråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden