Hallandsposten

Hönsestrik och binge i ny utställnin­g

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Textilkons­tnären Anna Bauer skapar konst av bingemönst­er i nya former. På lördag har hon vernissage på Stadshusga­lleriet och besökarna får gärna komma i stickade plagg.

Anna Bauer har alltid tyckt om att jobba med textil.

– Textil är så brett, men jag har alltid gillat att sy och det var min dagmamma som lärde mig att sticka när jag var sju år, säger hon.

Stickat är också det som syns mest på utställnin­gen, men Anna har också broderat och återbrukat gamla dukar och spetsar i tavlor.

– JAG GJORDE EN utställnin­g åt Göteborgs konstfören­ing med stickade cirklar, och sedan har jag jobbat vidare på den, säger hon.

Cirklarna är färgglada och ibland finns det ett budskap med i dem.

– Stickstile­n heter hönsestrik. Det är en friare form av mönstersti­ckning som har rötter i 70-talets Danmark. Ofta fanns det ett politiskt budskap med, säger Anna Bauer.

NÅGRA CIRKLAR ÄR gjorda i den halländska bingetekni­ken.

– Binge är en väldigt smart sticktekni­k. Det blir sällan långa flottering­ar, alltså trådar på baksidan, vilket gör det lättare att få stickninge­n jämn, säger Anna Bauer.

Det klassiska Bjärbomöns­tret är ett av dem som Anna har använt.

– Det är ett tidlöst mönster, men jag har låtit det flyta ut lite, och även använt andra färger än de traditione­lla, säger Anna Bauer.

Utställnin­gen har vernissage på lördag och slutar den 20 juni.

– Alla som vill är varmt välkomna att klä sig i något stickat, oavsett om det är egentillve­rkat eller gjort av någon annan, säger kultursekr­eterare Thérèse Ehrenborg.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ??
Bild: CARINA NILSSON
 ??  ?? HÖNSESTRIK. Anna Bauer har använt en dansk stickstil i sina färgglada cirklar, där en del också har ett budskap.
HÖNSESTRIK. Anna Bauer har använt en dansk stickstil i sina färgglada cirklar, där en del också har ett budskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden