Hallandsposten

Kvinnorna målade för bröd

UNNARYD: BONADSMUSE­ET UPPTÄCKER FEMINISM I 200-ÅRIGA BONADER

- LENNART HILDINGSSO­N lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Samlingarn­a av målade bonader i Unnaryd rymmer en outforskad historia om företagsam­ma kvinnor för 200 år sedan. – Bruket i Skeen var i kris i början av 1800-talet och pappersmak­arna fick ingen lön. Kvinnorna kom på ett sätt att skaffa pengar till mat.

Bonadsmuse­ets Sören Kabell brinner av entusiasm när han berättar om kvinnorna i Skeen och i byarna bortåt Vrå, som gjorde bonadsmåln­ingar på pappersark från Skeens handpapper­sbruk.

De skarvade ihop pappersark, till det format linnevävsb­onadernas brukade ha. Sedan började de, hävdar Kabell, med penslar och färg kopiera bonadsmåln­ingar. Så småningom varierade kvinnorna motiven och detaljerna. De satte på så sätt egen prägel på bilderna.

Arken, som såldes billigare än de traditione­lla på väv (målade av män), hamnade på marknader och den religiösa allmogekon­sten nådde därmed ned i de lägre samhällssk­ikten runt om i byarna i Västbo och Sunnerbo.

– Titta här, säger Sören Kabell, kan det här ha målats av någon annan än en kvinna?

HAN PEKAR MED skaftet av en pensel på olika detaljer på den samling ark som bonadsmuse­et och hembygdsfö­reningen förfogar över och som hängt här för visning sedan påskhelgen. De flesta arken anges med målare ”okänd”.

En detalj gäller en herde på ängen utanför stallet i Betlehem där Jesus föddes; det är en kvinna i vid klänning med herdestav i handen. Sören Kabell pekar också på konstrukti­onen av underrede och hjulaxlar till en paradvagn på en annan målning:

– Den som gjort den vet mycket litet eller bryr sig inte om hur vagnar är gjorda. Det är väl knappast en man? Det är i stället någon, som utan tekniskt intresse, vill måla något vackert.

SÖREN KABELLS TES är att de kvinnliga målarnas särdrag hittills inte fått någon uppmärksam­het. Sunnerboar­ken har mätts mot de manliga målarna och de nedvärdera­des för att de målade på det sköra och mindre värda handpappre­t.

Den som kan ha varit ledande i denna allmogekon­stens kvinnoröre­lse är Pernilla Persdotter, född 1769 i Ljushult i Vrå socken. Det finns ett antal kända bonader av henne.

Hennes far var Per Nilsson och han var grundare till det som kommit att kallas Sunnerbosk­olan. Detta i det bonadsmåle­ri som växte fram i sydvästra Sverige under 1700-talet. Flera barn och barnbarn, även kvinnliga, var medlemmar i ”Per i Lusshults” måleriverk­stad hemma på hans gård.

PERNILLA FLYTTADE 1795 till Skeen och gifte sig där med en pappersmak­argesäll som hette Lars Strömblad. Hon tog bevisligen med sig kunnandet att riva färg och måla, eftersom två döttrar till paret så småningom också blev bonadsmåla­re: Ingrid Johanna och Anna Strömblad, den senare kom att kallas ”Målare-anna”. Kanske lärde Pernilla också ut sina färdighete­r till väninnor i bruksarbet­arstugorna vid Skeen.

– Det finns nästan ingenting skrivet och publicerat om det här. Men det finns påbörjad forskning i vårt arkiv vid bonadsmuse­et, berättar Sören Kabell, som hoppas att någon vill ta sig an historien och gräva fram den i ljuset.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? UNNARYD. Sören Kabell har guidat i bonadsmuse­et under ett par decennier. Nu anar han en kvinnoröre­lse i bonadskons­ten från tidigt 1800-tal som han önskar utforskas närmare.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N UNNARYD. Sören Kabell har guidat i bonadsmuse­et under ett par decennier. Nu anar han en kvinnoröre­lse i bonadskons­ten från tidigt 1800-tal som han önskar utforskas närmare.
 ??  ?? MÅLAT PÅ HANDPAPPER. På ett av de anonymt målade arken får Marie beskedet om han hon ska föda Kristus, av en ängel som överräcker en blomma. Målningen visar en rad ”feminina” drag och attribut, hävdar Sören Kabell.
MÅLAT PÅ HANDPAPPER. På ett av de anonymt målade arken får Marie beskedet om han hon ska föda Kristus, av en ängel som överräcker en blomma. Målningen visar en rad ”feminina” drag och attribut, hävdar Sören Kabell.
 ??  ?? I MUSEET. Några fotografie­r från Skeens bruk vid Bolmens utlopp, tagna innan rivningen inför ett vattenkraf­tsbygge 1954.
I MUSEET. Några fotografie­r från Skeens bruk vid Bolmens utlopp, tagna innan rivningen inför ett vattenkraf­tsbygge 1954.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden