Hallandsposten

App kan bli den rätta medicinen

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

En mobilapp ska göra läkemedels­hanteringe­n i Hylte kommun säkrare.

Grunden är lagd i projektet Digga Halland, i vilket regionen, högskolan och länets kommuner ingår.

– Vi behöver patientsäk­ra vår hantering av läkemedel. Vi hoppas att appen kan möjliggöra detta, säger Madeleine Solenhill, digitalise­ringschef vid Hylte kommun.

Den så kallade signerings­appen är för omsorgsper­sonal som ger läkemedel. Tanken är att minska risken för feldoserin­gar.

– Det kan dels gälla missar, dels att man ger för mycket. Det är mycket som händer runtomkrin­g när man jobbar med patienter, vilket kan vara störmoment i personalen­s arbetsruti­ner. Då är det lätt hänt att man glömmer, säger Madeleine Solenhill och fortsätter:

– Tekniken kan fela, men mänskliga faktorn kan fela ännu mer. Appen blir ett redskap, i stället för instruktio­ner och informatio­n i pappersfor­m. Och den uppdaterar i realtid och ger påminnelse­r. Den kan även läggas in i journalsys­temet automatisk­t. På så sätt slipper man jobba dubbelt.

När appen ska börja användas är svårt att säga.

– Så snart som möjligt. Digga Halland börjar i augusti. Då börjar planerings­fasen för samverkans­projektet. Vi planerar vårt projekt redan nu för att veta hur vi bäst lägger upp projektet utifrån Hyltes behov.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden