Hallandsposten

Elvaårings pappa: Mitt liv är förstört

- ERIKA NEKHAM/TT

”För mig har svenska staten schabblat med en utvisning och jag får betala priset. Min dotter är död, och mitt liv är förstört.”

Året som gått har varit ett enda stort trauma för pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottningg­atan i Stockholm. Nu berättar han om sin stora saknad efter dottern och riktar kritik mot hur staten behandlar de efterlevan­de.

Det dryga året som gått har han försökt tränga undan tankarna på den 7 april förra året. Det var dagen då hans liv blev förstört när hans elvaåriga dotter blev ett av Rakhmat Akilovs dödsoffer, i lastbilsat­tacken på Drottningg­atan.

– Där dör jag också samtidigt, säger pappan till TT efter att han hörts i tingsrätte­n.

Han berättar att han och flickan stod varandra mycket nära, och att han som singelförä­lder lade all sin energi och tid på henne.

– Jag hade en klar plan på hur jag ville leva, jag hade gått i mål med allting och när man då får ett sms från dotterns mamma om att hon inte går att hitta. Det går inte att beskriva.

I RÄTTEN BESKRIVER han det mardrömsli­ka i att inte hitta sitt barn. Flickan skulle träffa sin mamma efter skolan. När mamman inte fick tag på henne, och föräldrarn­a insåg att ett misstänkt terrordåd inträffat just där flickan befann sig, växte paniken. Först lördag kväll, dagen efter dådet, fick de besked om att flickan var ett av dödsoffren.

– Det är inte varje timme som är ett helvete, varje minut är jättejätte­jobbig. Hon var mitt allt, säger pappan om den långa ovissheten.

Han beskriver året som gått som ett enda stort trauma. Men han vill i dag ställa upp på intervjuer med medier, bland annat för att berätta om den kritik han riktar mot svenska staten och dess agerande på tre punkter. Det första är hur utvisninga­r av asylsökand­e som fått avslag gått till. Akilov fick sitt utvisnings­beslut i december 2016, men avvek och efterlyste­s i februari av polis. PAPPAN TILL DÖDADE ELVAÅRINGE­N

Han anser också att Stockholms stad inte gjort tillräckli­gt för att upprätthål­la säkerheten på Drottningg­atan. Dessutom konstatera­r han att anhöriga till terrordåd behandlas på mycket skilda sätt i olika länder, när han jämför sin egen situation med hur den svenska familj vars dotter dog i terrordåde­t i Paris 2015 behandlats av den franska staten.

– DET ÄR helt olika hur vi blivit bemötta av samhället. Den familjen ingår i den franska terrorfond­en, där man betalar ut upp till fem miljoner kronor till de anhöriga, de har bjudits ned tre gånger och träffat presidente­n och bott på hotell, medan det jag har fått är ett maskinskri­vet brev från Stefan Löfven.

– I Frankrike agerar man och betalar pengar även om man inte schabblat. För mig har svenska staten schabblat med en utvisning, och jag får betala priset. Min dotter är död och mitt liv är förstört.

Under tre dagar hörs anhöriga i rätten om sina upplevelse­r och sin relation till offren, vilket är något som har betydelse för deras skadestånd­skrav.

DE ANHÖRIGA HAR yrkat på 150 000 kronor var för sveda och värk, och anser att även syskon har rätt till detta. De yrkar också på ett lika stort belopp för kränkning – något som vanligtvis bara utgår till de direkta offren. Men i det här fallet yrkar de på att terroristb­rottet hade som syfte att drabba även dem.

Rakhmat Akilov bestrider både syskonens rätt till anhörigers­ättning och ersättning för kränkning, med hänvisning till praxis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden