Hallandsposten

Förslag sågas och får ja av C

SVERIGE: ENSAMKOMMA­NDE FÅR NY CHANS ATT STANNA

-

Trots sin hårda kritik mot regeringen­s lagförslag säger Centerpart­iet ja till att ge runt 9000 ensamkomma­nde en ny chans att stanna i Sverige. De medmänskli­ga aspekterna fick gå före, enligt C.

– Det är ett riktigt dåligt utformat förslag, illa framtaget, säger C-ledaren Annie Lööf.

Trots det har partiets riksdagsgr­upp nu efter mycket funderande bestämt sig för att stödja regeringen­s förslag. Det ska ge de runt 9 000 ensamkomma­nde unga med utvisnings­beslut en möjlighet att få tillfällig­t uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier.

– Centerns linje har under många år varit att de unga som var minderårig­a när de kom, och som drabbats av Migrations­verkets långa handläggni­ngstider, ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det, säger Lööf.

Juristerna i Lagrådet och många remissinst­anser har sågat förslaget, och Annie Lööf håller med i mycket av kritiken. Men de humanitära aspekterna får företräde den här gången:

– De medmänskli­ga konsekvens­erna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget.

OMID MAHMOUDI, ordförande i Ensamkomma­ndes riksförbun­d, är glad att förslaget nu går igenom. Samtidigt tycker han inte att det är tillräckli­gt.

 ??  ?? FÖR. Centerns ledare Annie Lööf, som här skakar hand med statsminis­ter Stefan Löfven (S), tänker rösta ja till regering-
FÖR. Centerns ledare Annie Lööf, som här skakar hand med statsminis­ter Stefan Löfven (S), tänker rösta ja till regering-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden