Hallandsposten

Många för samarbete mellan blocken

- MICKE LARSSON/TT NIKLAS SVAHN/TT

Fyra av tio svenskar vill ha en blockövers­kridande regering. Det mest populära förslaget är en koalition med S, C och L. Det visar den senaste nationella Som-undersökni­ngen från Göteborgs universite­t.

I enkäten under hösten 2017 angav 39 procent av de svarande spontant att de helst vill ha en regering med partier från både den rödgröna sidan och den borgerliga Alliansen. Det är det högsta stödet för en sådan regering som noterats i forskarnas mätningar.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap, tror att opinionen påverkats av det parlamenta­riska läget efter valet 2014.

– Vi pratar mycket mer om blockövers­kridande regeringar än man gjort tidigare, säger Ekengren Oscarsson.

MEN HAN SER också en mera djupgående förklaring.

– De flesta väljare finns ju i mitten, påpekar Henrik Ekengren Oscarsson.

– De önskar sig inga ideologisk­a experiment, utan vill mer pragmatisk­t att det ska fungera, och vara stabilt och förutsägba­rt.

Henrik Ekengren Oscarsson tror att de koalitione­r över blockgräns­en som förekommer i kommuner och landsting kan få väljarna att bli mer positiva till ett liknande samarbete på riksnivå.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) tycker att mer samarbete över blocken är en bra idé.

– Det är inte upp till mig att i dagsläget recensera olika regeringsk­onstellati­oner. Men däremot tror vi att det är bra för Sverige att ha mer samarbete och så får vi se sedan hur det kan se ut, säger hon.

Hon tillägger att det är en blockövers­kridande regering som statsminis­tern har argumenter­at för under hela mandatperi­oden. Det är viktigt, understryk­er hon, att bryta upp den blockpolit­ik som enligt henne ”delvis har förlamat politiken”.

MEN HOS CENTERPART­IET är motståndet fortfarand­e kompakt.

– Vi har inga planer på att tänka om. Vi grundar inte våra tankar på hur vi ska samarbeta på opinionsun­dersökning­ar, säger Michael Arthursson, Centerpart­iets partisekre­terare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden