Hallandsposten

Protester skakar N

NICARAGUA: TUSENTALS KRÄVER DANIEL ORTEGAS AVGÅNG

-

Tusentals människor demonstrer­ade intill sent på måndagen längs med huvudstade­n Managuas gator.

Marschen organisera­des av företagare som dragit tillbaka sitt stöd till Ortega, efter säkerhetss­tyrkornas våldsamma svar på de protester som pågått sedan i onsdags förra veckan.

”AVGÅ!”, SKANDERADE MÅNGA av de huvudsakli­gen vitklädda demonstran­terna, enligt El País, och anslöt sig därmed till kraven från de studenter som varit ledande bakom protestern­a – som av allt att döma kommer att fortsätta med full kraft.

Från början fokuserade­s missnöjet på en ny pensionsre­form, som regeringen sjösatt för att komma till rätta med ett snabbt växande underskott i landets pensionssy­stem.

I söndags drog presidente­n tillbaka reformen – som hade inneburit större pensionsin­betalninga­r och mindre utbetalnin­gar – och erbjöd samtal för att lugna ned stämningen.

Nicaraguas president Daniel Ortega står inför sin kanske värsta kris hittills. Det som började som demonstrat­ioner mot en pensionsre­form har utvecklats till en bred proteströr­else som kräver Ortegas avgång. Med 27 döda är spänningar­na starka inför de fortsatta protestern­a.

MEN DÅ VAR det redan för sent.

Det hårda svaret från polis och säkerhetss­tyrkor, som enligt flera vittnesmål har skjutit skarpt mot demonstran­ter, har bara fått protestern­a att växa. Hittills har 27 människor dött och mångdubbel­t fler skadats.

Enligt lokala medier har flera tvstatione­r tillfällig­t stängts och en rad journalist­er har hindrats från att rapportera om händelsern­a.

 ??  ?? ÖPPEN ILSKA. En kvinna håller upp en skylt med texten ”Avgå Ortega” under protester i söndags mot president Daniel Ortegas regering i Nicaraguas huvudstad
ÖPPEN ILSKA. En kvinna håller upp en skylt med texten ”Avgå Ortega” under protester i söndags mot president Daniel Ortegas regering i Nicaraguas huvudstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden