Hallandsposten

Motivet till dådet i Toronto är oklart

- TT-AFP-REUTERS

Den 25-årige föraren i skåpbilsat­tacken i Toronto ville dö – men han greps och har nu ställts inför en domstol. Hans motiv är ännu oklart, och hotnivån i Kanada är oförändrad.

Den misstänkte Alek Minassian bor i Toronto och beskrivs som en tystlåten tekniknörd. Dagen efter attacken framträdde han i en domstol. Minassian anklagas för tio mord och 13 mordförsök.

Tio personer dödades när skåpbilen plöjde fram längs med trottoaren i norra Toronto och fler därtill fördes till sjukhus, flera med väldigt allvarliga skador.

Det är den värsta massakern i Kanada på flera årtionden, men myndighete­rna ser i detta läge inget större hot mot landet.

– Alla kanadensar­e står enade med Toronto i dag, sade premiärmin­ister Justin Trudeau vid ett framträdan­de utanför parlamente­t i huvudstade­n Ottawa, och påpekade att landets invånare inte ska behöva leva i rädsla.

– Vi måste förbli ett land som är öppet och fritt och tryggt i sina värderinga­r och vi kommer att vara det.

HOTNIVÅN I KANADA ligger på nivån ”medel” och det har inte förändrats efter attacken. Det kan ta tid att reda ut gärningsma­nnens motiv, sade Trudeau.

Motivet hade kunnat förbli oklart om det inte hade varit för Torontopol­isens kyla. Efter den blodiga, kilometerl­ånga färden stannade gärningsma­nnen skåpbilen, klev ur och konfronter­ades av polis.

En video som publicerat­s visar hur Minassian upprepade gånger låtsas dra ett vapen mot en polis som står några meter bort.

– DÖDA MIG! skriker den misstänkte.

– Jag bryr mig inte – lägg dig ner! svarar polisen.

Nervkriget slutar med att Minassian lyder och låter sig gripas.

–Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett ”självmord via snut”, säger det pensionera­de polisbefäl­et Gary Clement.

– I ett sådant läge handlar mycket om muskelminn­e. Den här killen (polisen) reagerade väldigt moget.

Samtidigt som offrens namn börjat offentligg­öras växer en samling av blommor och ljus vid brottsplat­sen. Det över 500 meter höga tv-tornet – Torontos mest kända byggnad som alltid är upplyst om kvällarna – var samtidigt nedsläckt.

ALEK MINASSIAN VAR ”inte en social person, men fullständi­gt harmlös”, minns en tidigare klasskamra­t. Även om hans metod i attacken påminner om tidigare terrordåd i Europa och USA uppges 25-åringen i detta läge inte ha några kända kopplingar till terrororga­nisationer.

Det som är känt är att Minassian hade hyrt den vita skåpbilen som användes i attentatet och att allt tyder på att det var en medveten handling att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingst­råk med mycket folk.

 ?? Bild: AARON VINCENT ELKAIM/TT ?? HÄR HÄNDE DET. Polisen har spärrat av kring den vita skåpbil som gärningsma­nnen körde in i folkmassan med.
Bild: AARON VINCENT ELKAIM/TT HÄR HÄNDE DET. Polisen har spärrat av kring den vita skåpbil som gärningsma­nnen körde in i folkmassan med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden