Hallandsposten

Folklig seger med oklar följd

- SOFIA ERIKSSON/TT

Efter tio år vid makten gav Serzj Sargsian vika för folkets vilja. Beslutet att avgå är en framgång för opposition­en i Armenien – men frågan är om det räcker med att bara byta premiärmin­ister för att uppnå förändring.

”Folket vann!” Slagord, fyrverkeri­er och glädjedans har präglat gatubilden i Jerevan sedan Serzj Sargsian i måndags meddelade att han böjer sig för de omfattande protestern­a och avgår som premiärmin­ister.

Men på tisdagen fick festen i huvudstade­n ett mer allvarligt skimmer när många uppmärksam­made årsdagen för folkmordet på armenier i Osmanska riket 1915.

–DET ÄR en blandning av firande och sörjande på gatorna, säger Ana Nemsitsver­idze-daniels, organisati­onen Kvinna till kvinnas fältrepres­entant för Armenien.

– Jag såg en kommentar om att Armeniens folk för första gången på 103 år känner sig hoppfulla den här dagen. Att de kan blicka framåt i stället för att hela tiden minnas sitt tragiska förflutna.

Redan 2015 varnade kritiker för att den dåvarande presidente­n Sargsian skulle försöka klamra sig fast vid makten genom att driva igenom en folkomröst­ning om en författnin­gsändring som överförde makten till parlamente­t och därmed till premiärmin­istern.

Det var också precis det som skedde i april i år då han nominerade­s till posten.

Men manövern föll inte väl ut hos opposition­en som kallade till protester. De höll i sig och till slut krävde tiotusenta­ls människor Sargsians avgång. Men beslutet kom ändå oväntat – särskilt som Sargsian bara dagar före beskedet vägrade att avgå och i ett möte med opposition­sledaren Nikol Pasjinian beskrev situatione­n som utpressnin­g. – Han fattade troligtvis inte beslutet själv, utan utsattes för påtrycknin­gar från sitt eget parti. Och det berodde i sin tur säkert på att demonstrat­ionerna nått en sådan nivå att det enda sättet att stoppa dem hade varit med massivt våld, säger journalist­en Torgny Hinnemo.

glädjeyra står Armenien inför en osäker framtid. Den stora frågan är hur mycket som verkligen kommer att förändras. Sargsians Republikan­ska partiet anklagas ofta för att vara genomkorru­mperat och har fortsatt majoritet i parlamente­t. Partierna har en vecka på sig att föreslå en ny premiärmin­ister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden