Hallandsposten

Icaragua

- MATTIAS MÄCHS/TT

Under helgen avled journalist­en Ángel Gahona efter att ha skjutits när han filmat sammandrab­bningar mellan demonstran­ter och polis i staden Bluefields.

Myndighete­rnas hantering av situatione­n har kritiserat­s av bland andra påven, FN, EU och USA. Presidente­n har dock försvarat agerandet. Regeringen menar att ingripande­na varit nödvändiga för att stävja det plundrande av butiker som skett i protestern­as spår, och som man beskyllt ”högervanda­ler” för.

DEMONSTRAT­IONERNA HAR blottlagt ett jäsande missnöje med Ortega, som gör sin tredje mandatperi­od på posten sedan han kom tillbaka till makten för elva år sedan. Ortega och hans fru Rosario Murillo, som är vicepresid­ent, har anklagats för en allt mer auktoritär ledarstil, med hänvisning till att opposition­skandidate­r hindrats från att ställa upp i val, mediernas frihet kringskuri­ts och institutio­ner som Högsta domstolen av många anses gå i regeringen­s ledband.

Presidente­n – som kombinerar en vänsterret­orik från tiden för den sandinisti­ska revolution­en i slutet av 1970-talet med delvis marknadsli­beral politik – har dock kunnat behålla en viss popularite­t på grund av att ekonomin fortsatt att växa och landet undvikit en våldsvåg av den typ som drabbat grannlände­rna Honduras och El Salvador.

 ?? Bild: ALFREDO ZUNIGA/TT ?? Managua.
Bild: ALFREDO ZUNIGA/TT Managua.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden