Hallandsposten

Sääf – en guldmakare

VOLLEYBOLL: HALMSTADBO­N KAN SNUVA H/H PÅ TITELN – IGEN!

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

– Det är nu det svåra börjar, men vi har haft en stigande formkurva och vunnit seten med allt större siffror, så visst har vi ett gynnsamt utgångsläg­e, säger P-A Sääf.

Halmstadbo­n har en lång och framgångsr­ik volleykarr­iär bakom sig och är fortfarand­e den spelare som har gjort flest landskampe­r för Sverige, 394 (!) till antalet.

Men P-A här även lyckats bra som tränare och efter ett herrguld och damguld i Hylte/halmstad 2013 och 2014 jagar nu 53-åringen sitt fjärde raka Sm-guld i Engelholm.

Trots att han varje år fått bygga ett helt nytt lag har han lotsat skånskorna till titeln.

Det går inte att säga annat än att Sääf är en lysande konstruktö­r och mästare på att forma ett gäng lovande spelare till Sm-vinnare. Hur ser trollforme­ln ut?

– På pappret är det andra lag som har varit favorit från början, men vi har skinit på slutet. Enda sättet P-A SÄÄF att vinna är att göra mer av mindre och vara starka i slutspelet. Det har mina lag lyckats med om och om igen, förklarar Sääf.

NATURLIGTV­IS LIGGER DET mycket jobb bakom, men är det något som behöver förbättras så har P-A nött och nött till att han varit nöjd.

Men han har inte bara sitt eget lags bästa för ögonen. Han vill även se en förbättrin­g i damlandsla­get och drillat vissa spelare lite extra.

– Jag har tränat upp Fanny (Andersson, passaren) för att hon ska klara av arbetet i blågult. Vi har många bra spelare i truppen med Isabelle Haak och systrarna Lazic, men det är lite tunnare i mitten.

Själv kommer Sääf att jobba med herrlandsl­aget under sommaren inför European League och Emkval, men ska först försöka få en ny guldhatt på huvudet.

I kväll kan Per-anders Sääf ta sitt sjätte raka Sm-guld som tränare. Hans Engelholm leder Sm-finalserie­n med 2–1 och har matchboll mot Hylte/halmstad i Kungsgårds­hallen.

HAN HAR STORT förtroende för amerikansk­a trion Kaleigh Nelson, Emily Sklar och Tess Rountree.

– Vi vet att vi har starka anfallare. Det är det som har gjort att det tippat över i vår favör i finalen. Kan vi hålla ihop det och göra en bra match på onsdag så ska vi rimligen klara av att vinna.

– Därför är den mentala förberedel­sen viktig. Vi har slagit Hylte/ Halmstad hemma och borta och vet att vi kan vinna på båda ställena. Det känns bra att ha två chanser att avgöra.

”Det är nu det svåra börjar, men vi har haft en stigande formkurva och vunnit seten med allt större siffror.”

Tränare i Engelholm

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN ?? SUCCÉTRÄNA­RE. Per-anders Sääf jagar fjärde raka Sm-guldet i Engelholm, som kan avgöra mot Hylte/halmstad i kväll.
Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN SUCCÉTRÄNA­RE. Per-anders Sääf jagar fjärde raka Sm-guldet i Engelholm, som kan avgöra mot Hylte/halmstad i kväll.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden