Hallandsposten

Johnsson trea – men missar VM

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Anita Johnsson var trea, fyra och sexa i tuff internatio­nell konkurrens i Belgien i helgen. Men det blir inget VM i USA i september för Paralympic­sfinaliste­n från Laholms RF.

– Sverige skickar inte ett lag så det är hon som tog bronsmedal­j i Rio (Louise Etzner Jakobsson) som får åka. Inkvalad är jag, men Sverige har inte råd att skicka fler. Det är tråkigt att det alltid fattas pengar, säger Anita Johnsson.

Agneta Aronsson, landslagsl­edare för paradressy­ren, uppger för Hp-sporten att till skillnad från vid ett Paralympic­s måste Svenska Ridsportfö­rbundet självt stå för alla kostnader vid ett VM.

– Då har man tagit ett beslut sedan långt tidigare, att för att represente­ra i VM så ska man ha varit medaljör i de grenarna innan, säger Agneta Aronsson.

Anita Johnsson – som var finalist och tredubbel åtta i Paralympic­s i Rio 2016 – får i stället streta vidare mot sitt långsiktig­a mål, som är nästa Paralympic­s i Tokyo 2020.

– Det här är liksom ett mellanår. Nästa år börjar kvalet för Tokyo. Då hoppas jag verkligen att vi kvalar in som ett lag så att vi får åka, säger hon.

Men det hindrar inte att Johnsson och hästen Dear Friend redan gör bra resultat. De vann en tävling i Danmark i mars – och i helgen slutade de trea, fyra och sexa i en Cpedi3*-tävling i Belgien.

– Det var typ samma motstånd som i Rio och att det gick så bra är jätteskoj. När alla bitar sitter så har vi där uppe att göra, säger hon.

Det kunde till och med ha blivit en pallplats till i den avslutande küren, men Anita Johnsson fick avdrag för tidsfel och slutade fyra.

– Det var lite surt. Men ibland är inte huvudet med.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? I FORM. Anita Johnsson och Dear Friend glänste i helgens tävling i Belgien, men får inte åka till VM.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV I FORM. Anita Johnsson och Dear Friend glänste i helgens tävling i Belgien, men får inte åka till VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden