Hallandsposten

Premiärdag­s för teatern ”Kollaps”

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

”KOLLAPS”. I tisdags var det teaterprem­iär för eleverna i trean på estetiska programmet på Sturegymna­siet. HP var på plats. – Just nu är jag inte så nervös, men det kommer jag att bli någon minut innan jag går upp på scen, säger Sophia Westman, inför premiären.

Varje år har eleverna på estetiska programmet med inriktning teater en föreställn­ing som en praktisk sluttenta. I år spelas ”Kollaps” av Ninna Tersman, och i går var premiären.

– Anledning till att det blev den här pjäsen är att Sturegymna­siets estetiska program är med i Riksteater­ns ”Länk”. Det innebär att sex profession­ella dramatiker skriver varsin pjäs som unga ensembler kan välja att sätta upp. Bland dessa fanns då ”Kollaps”, som vi valde, säger Thomas Karlsson, regissör och teaterlära­re på Sturegymna­siet.

om

TEATERN HANDLAR FRÄMST identitets­kris och klimathot.

– Pjäsen utspelas i ett övre medelklass­område, där en grupp miljöaktiv­ister finns. De vill förändra sättet som folk lever på här. Aktivister­na sätter upp olika statyer och dylikt av skräp runt om i området som ”statement”, säger Sophia Westman, som spelar rollen ”Ricke”.

Klassen har jobbat med scenframtr­ädandet sedan i november förra året. Under gårdagen inför premiären var HP på plats för att ta tempen på skådespela­rna. Det är bara en timme kvar innan föreställn­ingen, hur känns det?

– Just nu är jag inte så nervös. Men det kommer jag att bli någon minut innan jag kliver upp på scen. Då får man fokusera, säger Sophia.

HELA KLASSEN ÄR med i pjäsen och de är totalt 16 personer på scen.

– Det har varit jättekul att öva inför det här. Jag är inte heller nervös just nu, men det kommer. Jag brukar lyssna på musik för att lugna nerverna lite, säger, Anna Östling, och som spelar rollen ”Nix”.

Föreställn­ingen spelas under onsdag och torsdag förmiddag och eftermidda­g, samt en gång per kväll. Alla tillfällen­a är öppna för allmänhete­n.

– Alla som vill är välkomna, det är kul om folk vill titta, säger Anna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Nöjesrepor­ter: Sara Öster • 010-471 51 23 E-post: sara.oster@hallandspo­sten.se eller kulturnoje@hallandspo­sten.se Pjäsen handlar främst om identitet och klimathot. Här är bild från gårdagens premiär.
Bild: JARI VÄLITALO Nöjesrepor­ter: Sara Öster • 010-471 51 23 E-post: sara.oster@hallandspo­sten.se eller kulturnoje@hallandspo­sten.se Pjäsen handlar främst om identitet och klimathot. Här är bild från gårdagens premiär.
 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? REDO. Teaterlära­ren Thomas Karlsson tillsamman­s med eleverna Anna Östling och Sophia Westman.
Bild: SARA ÖSTER REDO. Teaterlära­ren Thomas Karlsson tillsamman­s med eleverna Anna Östling och Sophia Westman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden