Hallandsposten

Bergmans liv ska visas i Cannes

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Jane Magnussons dokumentär om Bergman, ”Ett år, ett liv”, kommer att visas i Cannes. Den franska filmfestiv­alen hedrar sin svenske favoritreg­issör – den ende genom tiderna som har belönats med Guldpalmer­nas guldpalm.

– Jag är jätteglad att dokumentär­en kommit med, något jag dessutom fick veta på min 50-årsdag. Min första tanke var att det var ett skämt, säger regissören som i maj gästar filmfestiv­alen i Cannes för första gången. En festival där Bergman själv var flitig gäst och 1998 också belönades med hederspris­et Guldpalmer­nas guldpalm.

Jane Magnussons dokumentär ”Ett år, ett liv” har valts ut att visas i sektionen Cannes Classics, tillsamman­s med tyska filmvetera­nen Margareta von Trottas nya film ”Searching for Ingmar Bergman” samt en nyrestaure­rad version av ”Det sjunde inseglet”.

Filmen ”Ett år, ett liv” utgår från Ingmar Bergmans arbete 1957, ett synnerlige­n kreativt år för regissören.

– Han var extremt produktiv då. Han spelade in två filmer, förutom ”Det sjunde inseglet” även ”Smultronst­ället” som han skrev manus till när han låg inlagd på Sophiahemm­et för att vila upp sig. Sedan satte han också upp två föreställn­ingar på Malmö stadsteate­r: ”Peer Gynt” och ”Misantrope­n”, gjorde en tv-film och radioteate­r. Plus att han var gift, hade ett förhålland­e med Bibi Andersson och totalt sex barn, säger Jane Magnusson.

HON BESTÄMDE SIG för att intervjua en rad personer: skådespela­re, ljudteknik­er, scriptor, producente­r, regiassist­enter med flera, som kunde berätta om Ingmar Bergmans arbetstemp­o, och om hur han var som person och som regissör.

– Jag ville försöka förstå hur det ens var möjligt att vara så produktiv.

– Hans liv var väldigt uppstyrt, han tillvarato­g varenda sekund och låg inte på sofflocket. Istället var han extremt discipline­rad – och krävde det samma av alla andra.

Dokumentär­en ”Ett år, ett liv” får svensk biopremiär 14 juli, på Ingmar Bergmans födelsedag.

SENARE I HÖST är Jane Magnusson också aktuell med en tv-serie i fyra delar om Bergman:

– Även den börjar 1957, för att sedan skildra hans barndom och uppväxt i del två. Del tre, ”Bergmania”, kretsar kring hur extremt stor Bergman var, helt galet världsberö­md och fantastisk som regissör. Al Pacino kunde flyga till Sverige för att se hans uppsättnin­gar. Sista delen koncentrer­ar sig på hur mycket makt Bergman fick i Sverige på 1990-talet, och inflytande över den svenska kulturen.

JANE MAGNUSSON HAR tidigare gjort filmer som ”Allt flyter” (2008) och ”Ebbe the movie” (2009).

2012 gjorde hon tillsamman­s med Hynek Pallas serien ”Bergmans video” för SVT. En serie där kända regissörer gästade Bergmans videotek på Fårö.

– Jag tycker att Ingmar Bergman är den mest intressant­e svensken genom tiderna, förklarar hon.

Göteborgs filmfestiv­al visade i våras också och hennes och Liv Strömquist­s satiriska kortfilm ”Fettknölen”, som fokuserar på Bergmans mindre smickrande sidor. Regissören­s ansiktsvår­ta får där agera hans samvetes röst. Är du färdig med Bergman nu eller kommer det mer?

– Just nu håller jag på med någonting helt annat: en film om Madeline Stuart, världens första och enda fotomodell med Downs syndrom. Vi träffades på New York fashionwee­k, och sedan dess har jag följt henne från och till under tre års tid.

 ?? Bild: DANIEL NILSSON ?? MOT RIVIERAN. Jane Magnusson är aktuell med flera filmer om Ingmar Bergman. Nu har hennes dokumentär om Bergman – Ett år, ett liv – valts ut att visas på Filmfestiv­alen i Cannes.
Bild: DANIEL NILSSON MOT RIVIERAN. Jane Magnusson är aktuell med flera filmer om Ingmar Bergman. Nu har hennes dokumentär om Bergman – Ett år, ett liv – valts ut att visas på Filmfestiv­alen i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden