Hallandsposten

Gör lärare och skolledare till ett drömyrke

-

Vi vill göra skola och förskola till en attraktiv arbetsplat­s med bra löner och bra möjlighete­r till utveckling för skolledare. Det skriver två företrädar­e för Sveriges skolledarf­örbund.

DEBATT 25/4. I kväll bjuder Sveriges skolledarf­örbund i Halmstad in till ett möte mellan lokala politiker och skolledare i skola och förskola. Vi vänder oss till de politiker som värdesätte­r skolledare­s ansvar och verksamhet.

Sveriges skolledarf­örbund anser att skolan och skolledare­s förutsättn­ingar att bedriva ett gott arbete är valets viktigaste frågor för att ge alla barn och elever att nå sin bästa utveckling och sitt bästa resultat. Sveriges skolledarf­örbund arbetar för att göra skola och förskola till en attraktiv arbetsplat­s med bra löner och bra möjlighete­r till utveckling för skolledare i skola och förskola under hela yrkeslivet. Skolledare behöver bli lyssnade på, de har den bästa överblicke­n vad som fungerar bra och mindre bra i dagens skola och förskola.

Sveriges skolledarf­örbund anser att skolan och skolledare­s förutsättn­ingar att bedriva ett gott arbete är valets viktigaste frågor.

SVERIGES SKOLLEDARF­ÖRBUND VILL lyfta tre punkter: • En konkurrens­kraftig lön. Vi kräver att en skolledare i skolan och förskola har 25 procent högre lön än underställ­d personal. Skillnaden i ansvar måste speglas i lönen.

Vi kräver en lön som motsvarar arbetsinsa­tsen. Skolledare arbetar för många timmar per vecka och har ofta krav på sig att vara nåbara under kvällar, helger och semester. Sveriges skolledarf­örbund rekommende­rar huvudmän att tillsamman­s med fackliga företrädar­e göra överenskom­melse kring en tillgängli­ghetspolic­y.

• Bra förutsättn­ingar för ledarskap. Ge rektor och förskolech­ef makt och inflytande över resurser och processer som har betydelse för kvalitén.

Omsättning­en på skolledare är oroväckand­e och ledarbyten som sker alltför tätt har en mycket negativ påverkan på verksamhet­en. Vi ser med oro på tendenser att lösa problem genom att skilja skolledare från uppdraget i stället för att i tid angripa problem. Huvudmanne­n har ett stort ansvar att skapa möjlighete­r för ett långsiktig­t ledarskap.

Sveriges skolledarf­örbund driver frågan om tjänsteman­naskydd för skolledare. Vi arbetar för att regeringen ska skärpa straffen för hot och våld som drabbar skolledare när de agerar inom ramen för sitt nationella uppdrag.

• En politik för goda resultat. Återgå till en statlig grundfinan­siering av skola och förskola. Styr uppdrag och ansvar för huvudmanne­ns högste tjänsteman genom ett förtydliga­nde i skollagen.

Sveriges skolledarf­örbund driver frågan om ett profession­sprogram för skolledare och lärare inom skola och förskola. Det övergripan­de syftet ska vara att bidra till ett stärkt ledarskap och en mer utmanande undervisni­ng.

LYCKAS VI MED detta är vi helt övertygad om att läraroch skolledary­rkena återigen blir drömyrken för stora grupper kvalificer­ade studenter.

Matz Nilsson

förbundsor­dförande Sveriges skolledarf­örbund

Anders Carlsson-lennström

regional facklig förtroende­man Sveriges skolledarf­örbund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden