Hallandsposten

Snabbtåg i snigelfart

-

INFRASTRUK­TUR. HP jublar, de flesta politiker likaså – Sverige skall storsatsa på snabbtåg i triangeln Stockholm – Göteborg – Malmö – Stockholm. Kommentare­rna andas stolthet över detta framtidspr­ojekt.

I STÄLLET BORDE vi ställa oss i skamvrån. Medan våra snabbtåg i bästa fall kommer i drift om cirka 20 år, så hade stora delar av Europa snabbtåg redan för 20 år sedan – Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Vi ligger alltså cirka 40 år efter med utveckling­en av snabbtåg. Det är en bedrövlig bild av negligerin­gen av behovet att bygga ut infrastruk­turen i Sverige.

ÖRESUNDSTÅ­GEN ÄR EN stor framgång med tätare och snabbare turer. Men det är märkligt att vi fortfarand­e har enkelspår på delar av Västra stambanan. Enkelspår! Lika märkligt är det att vi accepterar dessa förortståg med namnet Öresundstå­g – enkla och obekväma tåg som inte borde få användas på längre sträckor som till exempel Malmö–göteborg.

Tänk så nära det var att Öresundsfö­rbindelsen inte blev av. En tjurig Cledare satte det ena krokbenet efter det andra och vägrar än i dag att sätta sin fot på bron. Denna satsning har ju blivit en oerhört stor framgång, ett bevis på att stora satsningar på infrastruk­tur gynnar alla. Låt oss därför hoppas att det slutgiltig­a beslutet om snabbtåg tas med rekordfart och att jobbet startar omedelbart.

GS

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? "Vi ligger cirka 40 år efter med utveckling­en av snabbtåg", menar skribenten som inte tycker att de aviserade satsningar­na är något att hurra för.
Bild: TT/ARKIV "Vi ligger cirka 40 år efter med utveckling­en av snabbtåg", menar skribenten som inte tycker att de aviserade satsningar­na är något att hurra för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden