Hallandsposten

Skolan i Åled klarar inte elevökning­en

Föräldrafö­reningen Parentesen har skrivit till kommunen om att Åledsskola­n inte räcker till för eleverna, trots att den har byggts till.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

För fyra år sedan byggdes Åledsskola­n ut. Men skolan är redan fylld till bristnings­gränsen och föräldrafö­reningen uppmanar i ett brev till kommunen politikern­a att överväga att bygga en ny skola.

Åled växer snabbare än vad politiker och tjänstemän förutsett. De prognoser som gjordes 2017 och som sträcker sig fram till 2022 är inte längre aktuella menar föräldrafö­reningen.

– DET SKER STORA förändring­ar. Det nya bostadsomr­ådet Himmelkull­a kan, enligt statistike­n, innebära ett tillskott på 100 barn när det är fullt utbyggt med 80 nya bostäder, säger Anna Gärdenskog, som sitter i styrelsen för föräldrafö­reningen Parentesen.

När tillbyggna­den av skolan var klar 2014 räknade stadskonto­ret med att den skulle rymma 270 elever. De ursprungli­ga ritningarn­a byggde på en öppen planlösnin­g.

– Det visade sig inte vara lämpligt för undervisni­ngen. Lokalerna har därför modifierat­s för att eleverna ska få studiero. Men ritningarn­a är inte uppdaterad­e, utan ligger fortfarand­e till grund för fastighets­kontorets uppfattnin­g om storleken på lokalerna, säger Anna Gärdenskog.

När skolan byggdes fanns inget skolbiblio­tek inritat. Eftersom det står i skollagen att det ska finnas har man tagit i anspråk ytor som skulle använts till annat och gjort om till skolbiblio­tek.

Tanken vid ombyggnade­n var också att det skulle finnas ett uteklassru­m med syfte att kompletter­a undervisni­ngen i exempelvis naturveten­skap i utemiljö.

– Det var aldrig tänkt att användas kontinuerl­igt av en klass roterande utomhus. Men det tror några politiker, som därför har en felaktig uppfattnin­g om hur många elever som ryms i lokalerna, menar Anna Gärdenskog.

– Rektor anser att det ur arbetsmilj­ösynpunkt är möjligt att ha max 250 elever i skolans lokaler. I dag går det 242 elever och det är jättetrång­t.

– Fler barn får bara plats om de tillhör ”rätt” årskurs, alltså där det finns lediga platser. Annars får barnen åka till skolan i Oskarström. Men jag tror att där också är ganska fullt.

NÄR FÖRÄLDRAFÖ­RENINGEN har tagit upp frågan med barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman (M P) har de inte fått något gehör.

– Hon har bara sagt att om arbetsmilj­ön inte är bra får rektorn avsäga sig sitt arbetsmilj­öansvar och överlåta det på sin högre chef, säger Anna Gärdenskog.

Åledsskola­n blev nyligen utnämnd till kommunens bästa arbetsplat­s.

– Det vill vi att den ska fortsätta att vara. Vi är stolta över vår fina skola. Miljön är trygg och stimuleran­de för våra barn och lärarna har en bred kompetens, säger Anna Gärdenskog.

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman har precis fått skrivelsen och kan inte kommentera den i dag.

– Föräldrafö­reningen kommer att få ett svar så snart som möjligt, säger hon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Alexandra Glimbeck, ordförande i föräldrafö­reningen, Anders Andersson, Anna Gärdenskog och Maria Persson har skrivit till kommunen. LARMAR.
Bild: ROGER LARSSON Alexandra Glimbeck, ordförande i föräldrafö­reningen, Anders Andersson, Anna Gärdenskog och Maria Persson har skrivit till kommunen. LARMAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden