Hallandsposten

Lok stallarna väntar på sitt tågsläpp tågsläpp

LANDERYD: JÄRNVÄGSOM­RÅDET – ETT KULTURARV ATT VÅRDA Under det krisårs om varit förveteran tågs föreningen, har trots all ten handfulla v järnvägsen­tusiaster troget varje vecka gjort sitt värv vid lokstallar­na i Landeryd.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

– Vi har skött om loken som finns och sett till att inte allt har blivit förfallet, berättar Bo Ljungqvist, Landerydsb­o sedan barndomen och som bor alldeles intill järnvägsom­rådet.

I stallarna står flera ång- och diesellok samt en rälsbuss vilken ägs eller förvaltas på deposition av museifören­ingen. Denna vädrar morgonluft i en kraftsamli­ng som görs just nu.

FÖRENINGEN HAR EN ny styrelse och på söndag har man sitt första arrangeman­g: ett ”tågsläpp” i Landeryd då allmänhete­n inbjuds att komma och se, pröva dressin och möta föreningen­s folk över en kopp fika.

Man hoppas också i början av september att kunna genomföra en tågdag, med ångloken tuffande på

”Vi har skött om loken som finns och sett till att inte allt har blivit förfallet” BO LJUNGQVIST

ideell kulturvård­are

bangården och samhället sjudande av aktivitete­r.

– Och så har vi det här med att stationen nu blir ett byggnadsmi­nne. Det har vi nytta av året runt. Jag hoppas det kommer att lyfta området, säger Per-yngve Bengtsson, föreningen­s nye ordförande.

BO LJUNGQVIST PÅPEKAR att tre byggnadsve­rk i miljön, alla från 1906, nu är sammanlänk­ade till ett kulturhist­oriskt bevarande: stationshu­set, lokstallar­na och vändskivan på spårområde­t som kan vända 90 ton tunga lok helt om.

–Vändskivan är helt i original och är unik, säger Ljungqvist.

Inför arrangeman­gen på söndag har fotografen Malin Kettil för HP:S räkning fångat miljön i och kring lokstallar­na i Landeryd.

Mer på webben!

Se alla Malin Kettils fotografie­r på hallandspo­sten.se.

 ??  ?? LOKSTALLET. En anledning till att stallarna i Landeryd finns bevarade är att de var mobiliseri­ngsförråd för ett antal beredskaps­lok, både ånglok och diesellok. Rälsbussen är en så kallad Y6, som dominerade regionala järnvägsst­råken mellan 1950- och...
LOKSTALLET. En anledning till att stallarna i Landeryd finns bevarade är att de var mobiliseri­ngsförråd för ett antal beredskaps­lok, både ånglok och diesellok. Rälsbussen är en så kallad Y6, som dominerade regionala järnvägsst­råken mellan 1950- och...
 ??  ?? VÄXELLOK. V3:an tjänstgjor­de på de stora bangårdarn­a fram till med 1980talet.
VÄXELLOK. V3:an tjänstgjor­de på de stora bangårdarn­a fram till med 1980talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden