Hallandsposten

Mwendo Dawa tillbaka som trio

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

”Det är en frihet att spela den här typen av musik, soundet blir väldigt unikt.” SUSANNA LINDEBORG

Mwendo Dawa är tillbaka, och nu som en trio. Länge har bandet bestått av fyra medlemmar men efter bandmedlem­men Ove Johanssons bortgång är de tre. – Jag förlorade både min livskamrat och min musikkolle­ga samtidigt, säger Susanna Lindeborg.

Gruppen Mwendo Dawa bildades i mitten av 1970-talet. Till en början höll de till i Göteborg, då de flesta medlemmarn­a bodde i närheten av staden.

– I starten var vi väldigt många medlemmar. Men sedan i början av 1980-talet var vi bara fyra stycken, och vi höll kvar bandet i alla år. Lite senare flyttade jag och min make Ove Johansson ner till Halland, och idag bor jag i Steninge, säger Susanna Lindeborg, pianist i bandet.

NU HAR GRUPPEN släppt ett nytt album – ”Silent voice” – och det är framför allt en hyllning till Ove Johansson, som alltså var Susanna Lindeborgs make.

– Ove gick bort i december 2015 och vi ville på något sätt hylla honom, och det gör vi nu genom den nya skivan. Han var ganska mycket äldre än mig och han var en inspiratio­nskälla för alla i bandet, säger Susanna.

Bandet tog en paus efter Oves bortgång, Susanna var tvungen att samla sig.

– Jag förlorade både min livskamrat och min musikkolle­ga samtidigt, det var tungt, säger hon.

Men i somras återförena­des bandet som en trio. Nu är de Susanna Lindeborg (piano/elektronik), Jimmi Roger Pedersen (bas/elektronik) och David Sundby (trummor) som står starkt som Mwendo Dawa.

– Jag är egentligen från Halmstad men bor i Steninge. Jimmi Roger bor söder om Köpenhamn och David bor i Göteborg. Vi ses och repar inför spelningar och inspelning­ar, men ibland kan det gå flera månader utan att vi träffas, säger Susanna.

MUSIKEN BANDET SPELAR grundar sig i jazzgenren, men har också inslag av elektronik och fri improvisat­ion.

– Det är en frihet att spela den här typen av musik, soundet blir väldigt unikt. Det finns alltid ett tema i en låt, men låtarna i sig kan låta annorlunda från gång till gång och det är det som gör det så annorlunda och härligt, förklarar Susanna.

 ?? Bild: PRIVAT ?? MWENDO DAWA. Susanna Lindeborg tillsamman­s med maken Ove Johansson.
Bild: PRIVAT MWENDO DAWA. Susanna Lindeborg tillsamman­s med maken Ove Johansson.
 ?? Bild: PRIVAT ?? KVARTETTEN. Hela bandet när Ove Johansson var vid liv.
Bild: PRIVAT KVARTETTEN. Hela bandet när Ove Johansson var vid liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden