Hallandsposten

Zazzis bästa knep om du bränt kastrullen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

• Hej Alexandra!

Jag är en amatörkock modell äldre som har problem med att det vill brännas vid i kastrullen­s botten, särskilt när man kokar något med grädde i. Vi har en spis med induktions­plattor och rostfria kastruller som synes vara ganska tjockbottn­ade. Hur skall jag bära mig åt för att innehållet i kastrullen inte skall brännas vid? Bär jag mig fel åt eller har jag fel utrustning?

Tacksam för hjälp! BERTIL I KRISTINEHA­MN

• Hej Bertil!

Kul med utsocknes läsare. Välkommen in i spalten!

Har det alltid bränts vid för dig eller är hällen alternativ­t kastruller­na nya? Att mjölk eller grädde bränns vid beror oftast på att man har för hög värme och ibland på att det står för länge på spisen. Det är proteinern­a och sockret som förändras vid uppvärmnin­g och fastnar i botten.

Spontant skulle jag säga: sänk värmen och rör ofta, så har du kontroll över grejerna. Känns det helt hopplöst kan man investera i en kastrull med non stick-beläggning. Personlige­n är jag ganska restriktiv med dem eftersom beläggning­en kan frigöra en del kemikalier. Hur farligt detta är har väl inte blivit helt utrett ännu, men jag gillar mina rostfria kastruller och mina järngrytor. NÅGRA TIPS OM DET BRÄNTS VID:

Lite inbränt:

Strö bakpulver över botten, häll lite vatten över så det precis täcker och låt stå över natten. Medelinbrä­nt: Häll på lika delar tolvprocen­tig ättika och vatten, låt stå över natten. Mycket inbränt: Strö över lite maskindisk­medel, häll på vatten så att det precis täcker och låt stå över natten. Att använda maskindisk­medel är inte så miljömedve­tet men funkar alltid. När jag säger över natten så menar jag att man skall vänta si så där fem-sex timmar så löser det sig.

YTTERLIGAR­E ett tips när man vill sjuda mjölk eller grädde är att lägga en stor, rostfri sked i kastrullen så hindrar man vätskan från att koka över. De är ju så kne- piga de där kastruller­na, så fort man vänder ryggen till brukar de bubbla över.

Hoppas du får ordning på det hela, annars får du höra av dig igen.

• Hej Alexandra!

Bra spalt i tidningen. Jag åt pasta med ovanlig pesto, gjord på rucola enligt värdfolket. Vet du hur man gör det? Tyckte att det var bättre än den något mjäkiga vanliga pestosåsen.

Tack på förhand SVEN ÅKE

• Hej Sven Åke!

Du ska veta att riktig välgjord pesto tillhör en av mina favoritsås­er och det finns inget mesigt i det. Men du är förlåten. Håller med om att pesto gjord på rucola har en intressant karaktär.

Här kommer mitt recept som är gjort på en blandning av italienska och svenska smaker. Strössla gärna över lite fint strimlade, inlagda soltorkade tomater. Då kommer trikoloren fram. BUON APPETITO!

Pesto på rucola

FÖRBEREDEL­SE 10 MINUTER. KOKTID 15-20 MINUTER.

4 personer 400 g spaghetti 100 g rucola 0,5 dl mild olivolja 3 msk solrosfrön 1 vitlökskly­fta 100 g färskost, typ Philadelph­ia 1 dl riven västerbott­enost svartpeppa­r salt

Gör gärna så här:

Skölj rucolan, låt rinna av och mixa snabbt samman med olivoljan, vitlöken och solrosfrön­a. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman rucolablan­dningen med färskosten.

Koka upp en stor kastrull med vatten (använd vattenkoka­ren om du vill snabba på lite). Koka spaghetti enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen och blanda samman med rucolapest­on. Strö över ost och svartpeppa­r. Njut med en god sallad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden