Hallandsposten

Andrea Rodriguez Lindblom hittade sin biologiska mamma i Colombia, med hjälp av vänner och Facebook.

HALMSTAD: LYCKADES MED HJÄLP AV VÄNNER OCH FACEBOOK Andrea föddes i Colombia, adopterade­s som baby och växte upp i Halmstad. Hon har alltid grubblat över sitt ursprung och för några veckor sedan hittade hon sin biologiska mamma, tack vare hjälpsamma männ

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Andrea Rodriguez Lindblom säger att hon har svävat som på moln sedan fredag 13 april. Det var då hon fick ett sms från Carol, en kvinna i Colombia, som skrev att hon hade hittat Andreas biologiska mamma.

– I sms:et fanns bilder på mamma och hon var väldigt lik mig. Men allra viktigast var att hennes id-nummer stämde med det jag hade fått reda på i mina adoptionsh­andlingar, säger Andrea som nu har haft två videosamta­l med sin mamma.

– Jag fick även prata, via tolk, med en av mina tre halvsystra­r i Colombia.

DET BERÄTTAR ANDREA när vi sitter vid hennes köksbord i centrala Halmstad, medan hennes yngsta son Hugo och hans kompis Diana Milisavlje­vic leker i ett annat rum (då och då kommer någon av femåringar­na in i köket och frågar mig hur det går, en typ av omtanke och bekräftels­e som vi journalist­er alltid behöver).

Andrea föddes för 28 år sedan i Villavicen­cio, en stor stad på den colombians­ka landsbygde­n, och lämnades bort när hon var en månad gammal. När hon var åtta månader adopterade­s hon av ett par i Halmstad, och växte upp på Furet.

– Mina svenska adoptivför­äldrar Birgitta och Anders är jättefina, men jag har alltid undrat över mitt ursprung. Hur gick det till när min biologiska mamma lämnade bort mig? Och varför gjorde hon det? säger Andrea som själv har tre söner: Emilio, 11, Alvin, 8 och Hugo, 5.

2012 var Andrea i Colombia och fick då ut alla dokument, bland annat sin mammas id-nummer, om sitt ärende på adoptionsb­yrån i Villavicen­cio.

HON FORTSATTE FORSKA och kontaktade Tv4-programmet ”Spårlöst”, som hjälper till att återförena människor.

– Redaktione­n ville ha mer informatio­n, vilket jag skickade – men sedan hördes det inget mer, säger Andrea som i stället gick till offensiv med hjälp av kompisar, bland annat en som är spansktala­nde.

De la ut en text om Andrea, tillsamman­s med bilder på henne som barn, på Facebook och fick snabbt napp. Den tidigare nämnda Carol i Villavicen­cio erbjöd sig att hjälpa till, och resultatet blev det bästa tänkbara.

Tänk vilken nytta man kan ha av nätet.

– Ja, nu har jag äntligen fått veta mer om min bakgrund. Mamma säger att det inte var hon, utan en kvinna som pappa levde med som – utan mammas vetskap – lämnade bort mig som baby. Kvinnan ändrade även mitt namn för att jag skulle bli svårare att hitta, mitt dopnamn var Gloria Elena.

Kan du vara säker på att det är din mamma du har hittat, innan ni har gjort ett Dna-test?

– Ja, det är ingen tvekan. Hon har rätt id-nummer, vi är lika och hennes historia stämmer med mina adoptionsh­andlingar. Jag är jätteglad och måste få träffa henne så snart som möjligt, en vän har startat en insamling för att jag ska kunna resa till Colombia.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SLÄKTFORSK­ARE. Andrea Rodriguez Lindblom är 28 år och har äntligen fått kontakt med sin biologiska mamma. Andrea har själv tre barn, bland annat femårige Hugo som på bilden leker med sin kompis Diana Milisavlje­vic.
Bild: ROGER LARSSON SLÄKTFORSK­ARE. Andrea Rodriguez Lindblom är 28 år och har äntligen fått kontakt med sin biologiska mamma. Andrea har själv tre barn, bland annat femårige Hugo som på bilden leker med sin kompis Diana Milisavlje­vic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden