Hallandsposten

Politiker debatterad­e skolskjuts

Skolskjuts­regler och kommunala upphandlin­gar tillhörde de heta frågorna på valrörelse­ns första partiledar­debatt i Hylte.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

VAL 2018

Kommunorga­nisationen inom LRF (Lantbrukar­nas riksförbun­d) arrangerad­e i tisdags en politikeru­tfrågning i Forum kring landsbygds­frågor.

Samtliga nio partier i lokalpolit­iken var represente­rade med sitt toppnamn i höstens kommunval, eller sin ordförande.

Moderator var Gun Ragnarsson från Tvååker.

Särskilt engagemang väckte frågan om skolskjuts­ar i Hylte. Centerns Anna Roos kastade ut tråden:

–Det ska vara möjligt för barnfamilj­er att bo i hela kommunen. Det är särskilt svårt att få skolskjuts för de barn som bor i periferin, sade hon.

OCH NÄSTAN SAMTLIGA i panelen plockade upp den. SD:S Stina Isaksson, som själv kör skoltaxi och -bussar, berättade exempelvis hur ont det gör i henne när hon – efter de regler hon måste följa – släpper av lågstadieb­arn som får fortsätta till fots kilometerv­is innan de kommer hem.

Hon varnade också för att den datorisera­de körlots, Planet, som taxibilarn­a ska följa från och med nästa läsår dåligt fungerar för skolbarn som har särskilda behov:

– De hinner inte stiga av eller på inom den enda minut som de från och med i höst har på sig.

Enligt Ronny Löfquist (S), som också är kommunstyr­elsens ordförande är det barn i Hylte som, enligt hans egna ord, ”kommer i kläm” av skolskjuts­reglerna eller av hur de tillämpas.

– Jag har själv varit ute i Drängsered för att se hur det inte fungerar. Vi har därefter initierat ett uppdrag till tjänstemän­nen att titta på vad som är fel. Jag ska se till, det är ett löfte från min sida, att vi förändrar detta, berättade Löfquist. OCKSÅ FRÅGAN OM kommunala upphandlin­gar väckte visst engagemang. Tommy Edenholm (KV), som är ledamot i omsorgsnäm­nden som bland annat är ansvarig för matinköp till äldreboend­ena, berättade exempelvis om nämndens frustratio­n över att lokala producente­r inte alltid är med i budgivning­arna.

Han frågade om man möjligen inte skulle kunna ha ett samarbete om detta inom LRF.

ANDRA, BLAND ANNAT Bo Gunnar Åkesson (M) och Ronny Löfquist (S), önskade att upphandlin­garna bättre utformas så att lokala, exempelvis jordbruksf­öretag, bättre kan hävda sig och få kontrakt på kommunens inköp.

Ronny Löfquist nämnde att kommunen rekryterat ny upphandlar­e med särskild kompetens, och att han av det skälet har sådana förväntnin­gar.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TOPPNAMN. Anders Bertilsson (SPI), Anna Roos (C) och Lisa Rimestad (MP) under tisdagens landsbygds­debatt.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TOPPNAMN. Anders Bertilsson (SPI), Anna Roos (C) och Lisa Rimestad (MP) under tisdagens landsbygds­debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden