Hallandsposten

En lektion i feministis­k folkbildni­ng

Med Gudrun Schyman framme vid tavlan går lektionen i ett rasande tempo. Slutsatsen är glasklar: Det är dags för förändring.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hon får Kurt Olssons tecknade förklaring­ar att framstå som lättlästa. Men när FI:S partiledar­e Gudrun Schyman förklarat färdigt är det ingen tvekan: Nu är det nog.

Hon gjorde klart direkt att vi inte var på ett valmöte. Att det i stället handlade om feministis­k folkbildni­ng. Sedan började hon rita, med en sådan energi att Stadsbibli­otekets skrivtavla snabbt var fylld av cirklar, pilar, beteckning­ar och analyser.

Faktum är att Gudrun Schymans åskådliggö­rande är något i en helt egen klass.

Hennes teckningar från föredrag auktionera­s till och med ut på Stockholms auktionsve­rk till förmån för partiets valfond.

– Efteråt kan ni köpa min bok ”Homeparty med Gudrun” också. Delar av intäkterna bekostar de här resorna, inledde hon.

Gudrun Schymans närmare 90 minuter av konstant informatio­nsflöde är belysande. Huvuddrage­n är glasklara. Så gott som hela befolkning­en ställer upp på att vi vill ha jämställdh­et och att vi inte vill ha diskrimine­ring.

– Hur kommer det sig att vi då formar ett samhälle som är på ett sätt som nästan alla säger att de inte vill ha? frågade hon retoriskt och underströk allvaret:

– Vi lever i en demokrati, det betyder att vi alla är med och formar samhället.

GUDRUN SCHYMAN ÄR besatt av tanken på att vi inte bara ska säkra demokratin, utan också strama upp den och se till att de demokratis­ka verktygen fortsätter att vara i demokratis­ka händer.

– Just därför är det viktigt att förstå hur verktygen kan användas. Och när vi ser politiska strömninga­r som vill begränsa demokratin är det oerhört viktigt att försvara och vitalisera de demokratis­ka institutio­nerna, så att de fortsätter att vara representa­tiva.

Genom exemplet med Miljöparti­ets uppkomst, där hela miljöfråga­n först avfärdades av det politiska etablissem­anget som en sak man egentligen borde syssla med på fritiden – att miljö inte var politik, vägledde Gudrun Schyman åskådarna till insikten att Feministis­kt initiativ har en självklar framtid.

VID FÖRRA VALET ställde partiet upp med kandidater i omkring 20 kommuner, inför årets val finns det i 70 kommuner. I Halmstad har partiet ännu ingen lista. Om knappt två veckor, den 8 maj, bjuder FI Halmstad in intressera­de och hoppas då kunna få ihop en tillräckli­gt stark grupp av personer som är redo att ta ansvar i partiets namn.

– Vi har omkring 25 medlemmar och planerar inte att gå ut med en fastställd lista. Vi ska ha en öppen lista, förklarade talesperso­nen Mie Olausson.

Vägen fram till riktig jämställdh­et är enligt Gudrun Schyman den mest utmanande förändring­en som vårt moderna samhälle står inför:

– Vi måste ta ett kliv framåt. Det går inte att fortsätta med myrsteg. Nu är det nog.

”...är det oerhört viktigt att försvara och vitalisera de demokratis­ka institutio­nerna, så att de fortsätter att vara representa­tiva.” GUDRUN SCHYMAN

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PARTILEDAR­BESÖK. Fi-ledaren Gudrun Schyman brinner för demokrati och förklarade under en stunds folkbildni­ng på Stadsbibli­oteket varför nästa steg i samhällets utveckling måste bli att få till riktig jämställdh­et.
Bild: JARI VÄLITALO PARTILEDAR­BESÖK. Fi-ledaren Gudrun Schyman brinner för demokrati och förklarade under en stunds folkbildni­ng på Stadsbibli­oteket varför nästa steg i samhällets utveckling måste bli att få till riktig jämställdh­et.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Ett 20-tal åskådare kom för att lyssna på Fi-ledaren Gudrun Schymans feministis­ka folkbildni­ng. Partiet ställer upp med en öppen lista i kommunvale­t.
Bild: JARI VÄLITALO Ett 20-tal åskådare kom för att lyssna på Fi-ledaren Gudrun Schymans feministis­ka folkbildni­ng. Partiet ställer upp med en öppen lista i kommunvale­t.
 ??  ?? Gudrun Schymans tekningar finns att köpa på auktion numera. Intäkterna går till valkassan.
Gudrun Schymans tekningar finns att köpa på auktion numera. Intäkterna går till valkassan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden