Hallandsposten

Ivo kräver stopp för utredninga­r av barn

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Ivo kräver att ett Hvb-hem i kommunen slutar utreda barns behov, eftersom tillstånd saknas. Dessutom har boendet otillåtna regler som begränsar barnens möjlighet att träffa närstående.

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har efter en oanmäld inspektion konstatera­t att bolaget som driver boendet inte följer det gällande tillstånde­t.

MYNDIGHETE­N SER ALLVARLIGT på att bolaget utreder de ungas behov av stöd och insatser trots att man saknar tillstånd för detta. Risken finns att barnen inte får rätt insatser eftersom lagstiftni­ngen ställer särskilda kompetensk­rav på den som ska utreda barns behov menar Ivo.

– Det är socialtjän­sten i den kommun som placerar barnen som ska utreda detta, uppger Lars Ericsson på Ivo.

Dessutom har boendet otillåtna regler som begränsar de ungas möjlighet att få träffa familj och vänner. Enligt generella regler får familjerna inte vistas i huset, utan bara i sidobyggna­den. Vänner får inte komma på besök över huvud taget.

BOLAGET HAR FÖRKLARAT att detta beror på sekretess och att det kan skapa oro hos dem som inte får besök. Men Ivo anser att regeln vare sig främjar barnets samhörighe­t med anhöriga och andra närstående eller kontakten med hemmiljön. Eventuella inskränkni­ngar får bara ske efter en individuel­l prövning, slår myndighete­n fast.

Senast i mitten av maj ska bolaget ha redovisat vilka åtgärder man vidtagit med anledning av Ivo:s beslut att sluta med utredninga­r och otillåtna regler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden