Hallandsposten

Ingeborg Oléni i topp för Trygghetsp­artiet

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Före detta landstings­politikern för SPI, Ingeborg Oléni, står överst på kommunlist­an för Trygghetsp­artiet i Halmstad som presentera­des på tisdagen.

På andra plats kommer Maj-lis Andersson som i dag sitter som ”vild” ersättare i kommunfull­mäktige tillsamman­s med tredjenamn­et Dan Nilsson, som en följd av den interna striden inom SPI Välfärden. Den saken ligger för närvarande hos domstol för avgörande.

Trygghetsp­artiet består till stor del av medlemmar som tidigare fanns inom SPI Välfärden. Ingeborg Oléni och Maj-lis Andersson tror att de har en realistisk chans att ta plats i fullmäktig­e efter valet.

– Vi hade 2,8 procent som SPI Välfärden i förra valet. Den här gången finns en spärr på två procent men den är jag säker på att vi klarar, om väljarna inser att det är vi som är det gamla SPI, säger Maj-lis Andersson.

SOM NAMNET SÄGER är trygghet ledord för partiet. De frågor som företrädar­na tänker gå till val på handlar till största delen om de äldres förhålland­en.

– Vi vill att kommunens ytterområd­en, Getinge och Eldsberga, ska ha vård- och omsorgsboe­nde. Patrikshil­l bör iordningst­ällas igen som ett särskilt boende. Vi vill också sänka avgiften på trygghetsl­arm som alliansen har höjt, säger Ingeborg Oléni.

Partiet vill också att alla som är äldre än 80 år ska ha rätt att utan biståndspr­övning erbjudas lämplig boendeform.

– Den äldres egna upplevda behov ska styra. Den som är ensam och känner otrygghet behöver mänsklig kontakt. Det kan ingen digitalise­rad omsorg ersätta, menar Ingeborg Oléni.

SENIORKORT inom kollektivt­rafiken för personer som är äldre än 70 år dygnet runt är en annan valfråga. Hur den kostnaden ska täckas har partiet ännu inget svar på.

– Sådant får man lösa när man gör budget, säger Majlis Andersson.

Om partiet skulle hamna i en vågmästarr­oll efter valet är man beredd att samarbeta åt alla håll.

– Vi samarbetar med den som lyssnar på de frågor vi vill driva, säger Maj-lis Andersson.

”Den äldres egna upplevda behov ska styra.” INGEBORG OLÉNI

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? Ingeborg Oleni och Maj-lis Andersson toppar Trygghetsp­artiets kommunlist­a i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV Ingeborg Oleni och Maj-lis Andersson toppar Trygghetsp­artiets kommunlist­a i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden