Hallandsposten

Dybjer tillbaka – inspirad av Kenya

Redan som läkarstude­nt tänkte Anders Dybjer att han ville arbeta i ett utveckling­sland. Först nu, 30 år senare, varav sju som sjukhusche­f, har drömmen blivit verklighet. Tiden som volontärlä­kare i Kenya har också väckt många tankar om vården hemma i Halms

-

Det har gått nästan sex år sedan Anders Dybjer lämnade tjänsten som chef för sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka.

Efter en kort period som läkare i Ljungby var han snart tillbaka i en chefsposit­ion, först som så kallad divisionsc­hef och senare som tillförord­nad förvaltnin­gschef för Skånes universite­tssjukvård.

Sedan drygt ett år är dock cirkeln sluten.

Nu arbetar han återigen på sjukhuset i Halmstad, som över- läkare på Medicinkli­niken, där han tjänstgjor­de åren innan han blev sjukhusche­f.

– Egentligen har jag aldrig haft något annat perspektiv än det patientnär­a. Under nästan alla år har jag jobbat parallellt som läkare, men försökt förena det med ett ledningspe­rspektiv. Jag tror en stor del av vårdens problem handlar om att vi väljer antingen det ena eller andra perspektiv­et, säger Anders Dybjer.

Nyss hemkommen från ett volontärsu­ppdrag i Kenya har han också fått nya insikter.

– Det var förstås mycket som saknades inom vården i Kenya, men vi har ändå en hel del att lära av dem, inte minst vad gäller prioriteri­ngar. Där var det så tydligt att man inte lägger tid och resurser på det som inte är meningsful­lt och att man kan göra väldigt stor skillnad med enkla medel. VI TRÄFFAS UNDER en lunchrast i sjukhusets foajé. Den kortärmade blå läkartröja­n avslöjar rester av en solbränna och Anders Dybjer berättar att han försökt praktisera ”det kenyanska arbetssätt­et” under förmiddage­n.

– Jag har träffat 14 patienter nu på morgonen. I Kenya hade jag tio patienter i timmen och hann göra nytta för 50 familjer under en arbetsdag. Här hemma gör vi väldigt mycket för säkerhets skull och lägger jättestora resurser på att dokumenter­a allt. En hel del kan upplevas som onödigt. Kanske är det så att vi överadmini­strerar? funderar han.

Uppdraget i Kenya fick Anders Dybjer genom Rotarys så kallade Läkarbank (se faktaruta). Under 30 år har den svenska delen av

organisati­onen skickat läkar- och tandläkarv­olontärer till ensligt belägna byar i Kenya, som annars är utan sjukvård. Läkarna arbetar där under sex veckor och får resan betald, men ingen lön.

– Jag hade gärna stannat längre, men upplägget med sexveckors­pass gör det möjligt att kombinera detta med en tjänst på hemmaplan. Nu kunde jag ta ut semester och jourkomp och har redan satt upp mig för ett pass nästa år. Exempelvis Läkare utan gränser vill att man är ute i minst sex månader och då blir det stor påverkan på privatlive­t, konstatera­r Anders.

ROTARYS VOLONTÄRLÄ­KARE arbetar i team med en tolk och kenyansk sjukvårdsp­ersonal och besöker en by om dagen.

– Vi utgick från en liten stad på gränsen till Uganda och åkte ibland flera timmar med vår jeep. I de här områdena finns inga ambulanser och en enorm brist på läkare och vårdperson­al, berättar Anders.

Även om Kenya genomgår en positiv utveckling lever 45 procent av befolkning­en fortfarand­e i fattigdom. Många av patientern­a led just av fattigdoms­sjukdomar som undernärin­g, malaria, dysenteri och hudinfekti­oner. Sex procent tros bära på hiv, men bara hälften är under behandling.

– Men arbetet kändes väldigt meningsful­lt. Det gäller att acceptera att man kan hjälpa de patienter man har framför sig, men inte hela samhället. Bistånd är aldrig den totala lösningen, men så länge problemen finns så behövs hjälp till självhjälp.

ANDERS BESKRIVER HUR det med svenska ögon var svårt att bevittna ett system som i vanliga fall kräver att man har pengar eller kontakter för att få vård.

– Den som inte har pengar nekas sjukhusvår­d. Vi hade en liten fond så att vi kunde bistå de som behövde hjälp, men det finns stora behov av att bygga upp ett system med solidarisk­t finansiera­d sjukvård.

SAMTIDIGT REFLEKTERA­R Anders Dybjer kring varför den svenska sjukvården inte fungerar optimalt.

– Vi har ju ett väldigt komplext sjukvårdss­ystem med otroligt mycket resurser. Ändå känner sig patientern­a inte omhänderta­gna och medarbetar­na är allt mer stressade. Jag tänker att resurserna är en viktig del, men att det i grunden handlar om hur vi använder dem. Jag skulle vilja applicera mer av det kenyanska arbetssätt­et och skala av det som inte är meningsful­lt för patientern­a, säger Anders Dybjer.

 ??  ?? MENINGSFUL­LT ARBETE. Volontärup­pdrag i Kenya har väckt många tankar hos läkaren Anders Dybjer. ”I Kenya hann jag göra nytta för 50 familjer under en arbetsdag. Här hemma gör vi väldigt mycket resurser på att dokumenter­a allt. Kanske är det så att vi...
MENINGSFUL­LT ARBETE. Volontärup­pdrag i Kenya har väckt många tankar hos läkaren Anders Dybjer. ”I Kenya hann jag göra nytta för 50 familjer under en arbetsdag. Här hemma gör vi väldigt mycket resurser på att dokumenter­a allt. Kanske är det så att vi...
 ?? Bild: PRIVAT ?? för säkerhets skull och lägger jättestora
Bild: PRIVAT för säkerhets skull och lägger jättestora
 ?? Bild: PRIVAT ?? En sjuksköter­ska tar tempen på en liten patient samtidigt som det pågår informatio­n om hur man bäst skyddar sig mot kolera.
Bild: PRIVAT En sjuksköter­ska tar tempen på en liten patient samtidigt som det pågår informatio­n om hur man bäst skyddar sig mot kolera.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Sedan drygt ett år arbetar Anders Dybjer återigen som överläkare på sjukhuset i Halmstad, där han var sjukhusche­f 2005–2012.
Bild: JARI VÄLITALO Sedan drygt ett år arbetar Anders Dybjer återigen som överläkare på sjukhuset i Halmstad, där han var sjukhusche­f 2005–2012.
 ?? Bild: PRIVAT ?? Rotarys läkare tar sig via jeep till avlägsna byar i Kenya. Många av patientern­a är undernärda eller har sjukdomar som malaria och dysenteri.
Bild: PRIVAT Rotarys läkare tar sig via jeep till avlägsna byar i Kenya. Många av patientern­a är undernärda eller har sjukdomar som malaria och dysenteri.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden