Hallandsposten

Bertil hade tumme med publiken HALMSTAD

- 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Utan Robert Gustafsson hade jag blivit bortglömd vid det här laget.” BERTIL SVENSSON

Tv-profilen Bertil Svensson lockade fram många skratt hos publiken på Alla hjärtans hus när han delade med sig av minnen och möten med diverse kändisar. Och historien med den blödande tummen kom givetvis också upp.

20 år har passerat sedan Bertil Svensson, känd från bland annat Fråga Lund, Trädgårdsd­ags och Sköna söndag, slutade på tv. Men att han gjort ett bestående avtryck var gårdagens föreläsnin­g på Alla hjärtans hus ett bevis på.

Få stolar stod tomma när han under en timmes tid delade med sig av några av alla de färgstarka möten och minnen som han samlat på sig under sin tid på Sveriges television. Och skratten duggade tätt.

En av historiern­a handlade om en utbrytarku­ng som skulle bli en överraskni­ngsgäst åt Hasse Alfredsson i programmet På parkett. Gästen tog dock med sig sitt förskott ut på stan och kom tillbaka ”lite lätt röd i ansiktet”.

DET GICK SÅDÄR för utbrytarku­ngen att ta sig ut ur sin bur och nyckeln hade ingen fäst så stor vikt vid att hålla koll på eftersom den ju inte skulle behövas.

– Det var ett direktsänt program som bara stannade. Det tog 52 sekunder innan en scenograf hittade nyckeln. Inte så lång tid tycker kanske ni, men kläm näven i en bildörr i 52 sekunder så får ni känna hur lång tid det är, skojade Bertil.

Under sina 35 år i branschen har Bertil Svensson träffat många storheter. En av dem var operasånge­rskan Birgit Nilsson som han beskriver som en riktig bonnatös med båda fötterna långt nere i den skånska myllan.

En av historiern­a om henne handlade om debuten på Metropolit­an i New York.

– Det knackade på hennes hotelldörr och en man kom in och berättade att publiken var svårflörta­d, men att han placerat ut 21 personer som skulle applådera på hans tecken. Men det skulle ju förstås kosta. ”Ut”, sa Birgit Nilsson som sen blev inropad 37 gånger, berättade Bertil.

En annan historia handlade om Fritiof Nilsson Piraten som snabbt som ögat ville ha en flaggstång på gården. Kosta vad det kosta ville. På frågan varför det var så bråttom svarade Fritiof att grannen skulle fylla jämt och eftersom han inte gillade denne man ville han visa att han minsann inte flaggade fast han hade en stång.

–Han var en underbar gubbe, berättade Bertil.

ENDE LAV föreläsnin­gstiden gick också åt till att berätta om de tvinspelni­ngar Bertil gjorde i Halmstad på 1980-talet med bland annat konstnärer­na Walter Bengtsson och Ove Persson.

– Det var två självständ­iga porträtt som blev väldigt uppskattad­e.

Och naturligtv­is kunde han inte undanhålla publiken historien om när han i Sköna söndag av misstag skar sig i tummen när han skulle beskära en blomsteran­anas. Trots att blodet rann fortsatte han med inslaget.

Händelsen skapade löpsedels rubriker, fickakutmo­ttagningen i Västerås att skicka en skokartong full med plåster och blev senare föremål för en parodi signerad komikern Robert Gustafsson.

– Att bli parodierad är ett tecken på att folk vet vem man är och vad man gör och utan Robert Gustafsson hade jag säkert blivit bortglömd vid det här laget för det är ändå 20 år sedan som jag slutade på tv. CECILIA WELIN

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Bertil Svensson bjöd på många roliga historier om händelser från sin karriär och personligh­eter han mött under sitt föredrag.
Bild: ROGER LARSSON Bertil Svensson bjöd på många roliga historier om händelser från sin karriär och personligh­eter han mött under sitt föredrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden