Hallandsposten

Ett kulturarvs­år för invånarna i Hallands län

- generalsek­reterare Svenska Unescoråde­t Lars Amréus riksantikv­arie Mats Djurberg

Kulturarve­t är viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängli­ggöra det utförs av frivilliga, skriver riksantikv­arie Lars Amréus och Mats Djurberg, generalsek­reterare för Svenska Unescoråde­t.

DEBATT 26/4. När det kommer till kulturarv sticker vi i Sverige ut. Svenskarna ägnar sig åt kulturarve­t i betydligt högre grad än Europas befolkning i genomsnitt. Det gäller även i Halland.

KULTURARVE­T ÄR VIKTIGT som källa för kunskap, bildning och upplevelse­r. Genom att relatera till spåren som format vårt samhälle skapar vi perspektiv på vilka vi är och det samhälle vi lever i. Inom hela EU uppmärksam­mas nu den potential kulturarve­t har för att skapa ökad förståelse mellan människor. EU har därför utsett 2018 till Europaåret för kulturarv, i Sverige samordnat av Riksantikv­arieämbete­t.

Inför året lät Eu-kommission­en göra en undersökni­ng av européerna­s förhålland­e till kulturarv.

Den visar att Sverige inte är landet lagom. Här ägnar vi oss dubbelt så ofta som Europas genomsnitt åt kulturarve­t. När Riksantikv­arieämbete­t tillsamman­s med SCB undersökte hur viktiga historiska platser är för människor i Sverige visade det sig att människor, oavsett bakgrund, i hög utsträckni­ng är intressera­de av att lära sig mer om historiska platser i sitt närområde.

Kulturarve­t är alltså viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängli­ggöra det utförs av frivilliga. Runt om i Sverige har vi sett hur ideella krafter inom exempelvis hembygdsrö­relsen kunnat erbjuda kulturuppl­evelser för såväl fastboende som besökare.

Ur Hembygdsrö­relsens senaste årsstatist­ik kan man utläsa att Hallands läns över 90 hembygdsfö­reningar uppskattni­ngsvis anordnat närmare 2 400 arrangeman­g med sammanlagt över 110 000 besökare under 2017. En imponerand­e verksamhet.

Sveriges kulturarv är också en del av det globala kulturarve­t. I Sverige har Unesco utsett 15 världsarv som vi åtagit oss att för all framtid förvalta och förmedla, liksom sju arkiv och dokument listade som världsminn­en. Det handlar om arv av vetenskap, arkitektur, ekonomi, tillverkni­ng, kommunikat­ioner och natur. Halland kan här ståta med det unika världsarve­t Radiostati­onen Grimeton.

MÅNGA LOKALA AKTÖRER arrangerar aktivitete­r under Europaåret runt om i Sverige. Till exempel deltar Grimeton i Europaåret med firandet av industri arvsdagen” W ork i t o ut” den 1 maj liksom Varbergs fästning och Halmstads slott som båda firar 400 år i år.

Mest brukar ske på Kulturarvs­dagen den 7–9 september. Vi hoppas att alla tar chansen att utforska och själva bidra till det rika kulturarve­t under Europaåret för kulturarv 2018.

Här ägnar vi oss dubbelt så ofta som Europas genomsnitt åt kulturarve­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden