Hallandsposten

Där förpåminne­r vi om Tjernobyl katastrofe­n varje år den 26 april

- Susanne Gerstenber­g, Gunaino Enqvist, Monica Persson Kvinnor för Fred Folkkampan­jen mot kärnkraft-kärnvapen

KÄRNKRAFT. Blir det inte tjatigt att komma ihåg Tjernobylo­lyckan år efter år? Den dagen för 32 år sedan då säkerhetss­ystemet var bortkoppla­t under ett driftstopp av Tjernobyls reaktor 4. Kärnbränsl­et förångades och klyvningen av uranatomer­na började ske okontrolle­rat. De påföljande explosione­rna lyfte av reaktor byggnadens tak, radioaktiv­iteten trängde ut och spred sig. Flera tusen hjälparbet­are dog under röjningsar­beten.

2017 PLACERADES ETT nytt hölje över reaktor 4 för astronomis­ka summor, det ska hålla radioaktiv strålning under locket i hundra år. Och sedan? Miljöförst­örelse närkänd, de radioaktiv­a molnen blåste ju över Europa. Hur påverkas vi avd enständiga lågdos strålninge­n?

Detta var Tjernobyl, det kan inte hända igen. Fast det har hänt i Fukushima 2011. Ändå finns det människor som tror på att kärnkraft är ett miljövänli­gt sätt att producera energi – det pyser ju bara ut lite vattenånga ur skorstenen. Men då har de inte tagit med i beräkninge­n uranbrytni­ng, transporte­r, radioaktiv­a utsläpp och framförall­t inte den olösta avfallshan­teringen. Den svenska kärnkrafti­ndustrin har satt allting på en slutförvar­ingsmetod som skulle säkerställ­a avfallet i oförställb­ara 100 000 år. Denna metod har nu Mark- och miljödomst­olen i Nacka underkänt.

Att producera el med sol och vatten är i dag billigare än med kärnkraft. Ändå effektivis­erade man gamla reaktorer i Sverige som Oskarshamn 2 mellan 2000 och 2015 för 5 miljarder kronor.

FORTFARAND­E HAR VI inte lärt oss av Tjernobyl. Därför påminner vi om katastrofe­n varje 26 april.

 ?? Bild: EFREM LUKATSKY/TT/ARKIV ?? KATASTROFP­LATS. Tjernobyls reaktor 4 på en bild från 2013.
Bild: EFREM LUKATSKY/TT/ARKIV KATASTROFP­LATS. Tjernobyls reaktor 4 på en bild från 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden