Hallandsposten

Man hotade närstående i huset med kniv

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En 30-årig laholmare har dömts för grovt olaga hot efter att ha dragit kniv i bostaden. När sambon och barnen tog skydd på toaletten slog han sönder dörren med ett basebolltr­ä.

Händelsen inträffade 16 december förra året på en mindre ort i Laholms kommun.

Mannen hade varit på julfest med jobbet. På kvällen ringde de från efterfeste­n och ville att han skulle hämtas för att han varit full och otrevlig.

Väl hemma i bostaden ville mannen inte lägga sig. Han blev arg och riktade kniv mot sambons väninna, som stod framför henne och deras treåriga dotter.

SAMBON OCH VÄNINNAN tog med sig parets två små barn, sprang in till badrummet och låste dörren. De larmade polisen samtidigt som mannen slog allt hårdare på dörren med ett basebolltr­ä.

Kvinnorna och barnen flydde ut genom badrumsfön­stret. Polisen använde tårgas när mannen greps. Han hade då gått bärsärkagå­ng mot föremål i huset.

På grund av sin höga berusning mindes mannen inte mycket av kvällen under rättegånge­n som följde. Han ifrågasatt­e inte det som sambon och väninnan berättade, och det gör inte tingsrätte­n heller i sin dom.

Lägsta straffet för grovt olaga hot är fängelse i nio månader. Men 30-åringen döms till skyddstill­syn utan samhällstj­änst.

RÄTTEN MOTIVERAR DEN lindrigare påföljden med att gärningen ”synes starkt kopplad till hans alkoholkon­sumtion”. Mannen ska genomgå två behandling­sprogram mot alkoholmis­sbruk och våld mot kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden