Hallandsposten

Schymans show visar orättvisor­na

- MATTIAS KARLSSON

OJÄMSTÄLLT. Kvinnor och män har inte jämställda löner. Därför är det är viktigt att bekämpa de strukturel­la orättvisor­na.

LEDARE 27/4. ”Kvinnor har lägre lön, inkomst och pension än män.” Det står att läsa på Statistisk­a centralbyr­åns hemsida och är ett faktum som många är väl medvetna om.

Ändå görs det förvånansv­ärt lite för att ändra på detta och skapa jämställdh­et mellan kvinnor och män. Detta vill Feministis­kt initiativ (Fi) ändra på.

PÅ HELA ARBETSMARK­NADEN har kvinnor 87 procent av männens lön. Detta gäller när man räknar om alla löner till heltid och därmed får statistik som går att jämföra. Den främsta orsaken till löneskilln­aden är, enligt SCB, att kvinnor och män har olika yrken och att mansdomine­rade yrken har högre löner än kvinnodomi­nerade yrken. Det är alltså fråga om en strukturel­l diskrimine­ring.

Nu går utveckling­en mot mer jämställda löner, men takten är för långsam. Detta är kanske den viktigaste anledninge­n till att Feministis­kt initiativ grundades och finns till.

I veckan var Fi:s partiledar­e Gudrun Schyman på Halmstads stadsbibli­otek för att ge en feministis­k föreläsnin­g. Och det var en pedagogisk uppvisning av den politiska veteranen.

Schyman utgår från två raka frågor med givna svar. Vill vi ha jämställdh­et? Ja. Vill vi ha diskrimine­ring? Nej. Därefter kommer själva föreläsnin­gen som går ut på att jämställdh­etsfrågorn­a saknar representa­tivitet i de parlamenta­riska församling­arna.

Exemplet som Gudrun Schyman utgår från är miljörörel­sens framväxt under 1980-talet och som ledde till att Miljöparti­et kom in i riksdagen. Här fanns det frågor om miljö som många uppfattade som viktiga, och som saknade representa­tivitet.

Nu är det dags för Feministis­kt initiativ att ta plats i politiken, är Gudrun Schymans slutats.

Föreläsnin­gen i Halmstad ingår i Schymans ständiga turné land och rike runt sedan förra valet. Eller som hon själv uttrycker det: ”Eftervalst­urné, mellanvals­turné och nu har jag just avslutat förvalstur­nén, så jag kammar igenom landet hela tiden.”

Tanken är att alla som tar del av föreläsnin­gen ska berätta om den för många fler, och därmed sprids budskapet. Kanske leder det till framgång i höstens val. Gudrun Schyman är själv optimistis­k och berättar att Fi kommer att ställa upp i ett 70-tal kommuner i valet, vilket ska jämföras med 20 kommuner förra valet.

SIFFRORNA TALAR SITT tydliga språk, kvinnor och män är i dag inte jämställda. Därför behövs det en ny dimension i svensk politik för att nå jämställdh­et. Feministis­kt initiativ kan vara ett svar på den lösningen, men troligen behöver fler partier arbeta hårdare för uppnå verklig jämställdh­et mellan kvinnor och män.

Men i kampen mot strukturel­la orättvisor är det viktigt att påminnas om att det finns individer med olika förmågor och behov.

Detta bör också vara politikens utgångspun­kt, att se till varje individs frihet, rättighete­r och skyldighet­er samt lyfta fram varje människas möjlighet att forma sitt liv. Det kallas för liberalism.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FEMINISTIS­K FÖRELÄSNIN­G. Gudrun Schyman vid tavlan där hon beskriver hur kvinnor och män behandlas olika.
Bild: JARI VÄLITALO FEMINISTIS­K FÖRELÄSNIN­G. Gudrun Schyman vid tavlan där hon beskriver hur kvinnor och män behandlas olika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden