Hallandsposten

Föreningar får lägre hyra på Najaden

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Nu har kulturnämn­den tagit beslut om avgifterna för att hyra konsertsal­en, scen och studior i Halmstads nya mötesplats för kultur – Kulturhuse­t Najaden.

Prissättni­ngen har flera nivåer, där ideella föreningar får kraftigt reducerad hyra.

– Det här är en kulturpoli­tisk satsning. Genom att ge stora subvention­eringar för föreningar möjliggör vi för det lokala kulturlive­t att utnyttja lokalerna, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämn­den.

KONSERTSAL­EN HAR 464 sittplatse­r och att hyra salen under åtta timmar kommer att kosta 5 000 kronor för föreningar, och då ingår scenmästar­e. Ordinarie pris är 20 000 kr, vilket ligger på en marknadsmä­ssig nivå.

I huset finns ytterligar­e en scen som är multifunkt­ionell och anpassning­sbar efter olika behov och aktivitete­r. Den kan föreningar få hyra för 2 500 kronor, ordinarie pris 10 000 kronor.

I huset finns också uthyrning av ett verksamhet­sstöd, och då får man tillgång till bland annat studio, fikarum och del i kontorslan­dskap, både för en dag och för längre perioder.

– Det kommer att bli tillgängli­ga, moderna lokaler anpassade efter kulturlive­ts behov. Vi hoppas det blir ett lyft som hjälper Halmstads kulturaktö­rer att utvecklas och verka, säger Sven Palmkvist.

I DRAMALOGEN­S NYA lokaler på Larsfridsv­ägen 9 finns ytterligar­e två utrymmen. Scenrummet ”Parnassen” har plats för 200 personer, och det finns även ett mindre rum för möten eller konferense­r. Föreningar betalar 1 500 kronor per tillfälle för att hyra ”Parnassen” – ordinarie pris är 3 000 kronor.

– Kulturlive­t har länge efterfråga­t fler lokaler och därför känns det roligt att kunna erbjuda flera olika nya alternativ. Nu tar vi ett stort steg framåt för att stärka den kulturella infrastruk­turen i Halmstad, säger Stefan Hansson (S), vice ordförande i kulturnämn­den.

Avgifterna för att hyra i Kulturhuse­t Najaden och Dramalogen gäller från och med 1 juni 2018.

 ?? Bild: WHITE ARKITEKTER ?? NAJADEN. I sommar kan föreningar hyra lokaler, scener och studior i Kulturhuse­t Najaden.
Bild: WHITE ARKITEKTER NAJADEN. I sommar kan föreningar hyra lokaler, scener och studior i Kulturhuse­t Najaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden