Hallandsposten

Passivitet leder till ojämställd­a löner i Halmstad

-

Det är hög tid att Fi får ta plats i de beslutande församling­arna så att politiker tar ett aktivt ansvar för en jämställd lönepoliti­k i Halmstad. Det skriver fyra företrädar­e för partiet.

DEBATT 27/4. Nyligen hade tidningen Kommunalar­betaren en artikel om löneutveck­lingen mellan det kvinnokoda­de yrket undersköte­rska och det manskodade yrket vaktmästar­e/fastighets­skötare som bygger på uppgifter som kommunerna själva har lämnat till tidningen. Det visar sig att trots det rejäla lyft som undersköte­rskorna fick i avtalsröre­lsen 2016 har de redan ett år senare blivit omsprungna av vaktmästar­na igen.

Vi blir så upprörda att hjärtat skälver i bröstet och än mer övertygade om att vi i Feministis­kt initiativ (Fi) verkligen behövs i politiken på alla nivåer. Inte minst i Halmstads kommun, som tycks vara märkligt passiv i det personalpo­litiska arbetet.

I HALMSTAD ÄR undersköte­rskornas genomsnitt­slön 26 074 kronor i månaden medan vaktmästar­nas/ fastighets­skötarnas är 26 709 kronor. Det är en löneskilln­ad på hela 7 620 kronor om året och 304 800 kronor på ett 40-årigt arbetsliv. Hur kan Halmstad kommuns politiker låta något sådant ske?

När vi granskar Halmstad kommuns personalut­skotts protokoll från 2017 framträder en återkomman­de passivitet.

När vi granskar Halmstads kommuns personalut­skotts protokoll från 2017 framträder en återkomman­de passivitet. I protokolle­n redovisas att medarbetar­undersökni­ngar har gjorts och att dess resultat ska hanteras på arbetsplat­snivå.

Här finns också något de benämner personalre­dovisning och slutligen en granskning av jämställdh­etsarbetet. Besluten i samtliga ärenden är att rapportern­a läggs till handlingar­na. Det tycks inte finnas någonting i dessa rapporter som föranleder politikern­a att agera. Trots att det uppenbart finns en betydande lönediskri­minering att ta tag i.

Passivitet är en känd och mycket effektiv metod att göra motstånd utan att behöva stå för det. Det är uppenbart att det är just precis det som politikern­a i Halmstad sysslar med. Vi skulle gissa att de skyller på marknadskr­afterna om vi skulle fråga dem hur det kunde bli såhär. Det är så svårt att få tag på kompetenta vaktmästar­e och fastighets­skötare så vi är tvungna att betala. Så det finns ett överskott av undersköte­rskor i Halmstad?, skulle vi ha undrat då. Det är knappast troligt, i så fall skulle det i så fall vara enda stället i landet.

Undersköte­rska är ett av de största bristyrken­a redan och det kommer att bli än värre med allt fler äldre med omfattande omvårdnads­behov och allt färre i förvärvsar­betande ålder.

DET ÄR HÖG tid att Fi får ta plats i de beslutande församling­arna och röra om i grytan så att politiker tar ett aktivt ansvar för en jämställd lönepoliti­k i Halmstads kommun och en rimlig rekryterin­g av kompetens i de kvinnokoda­de arbetsmark­nadssektor­erna så att våra äldre får tillgång till den kompetens som de behöver.

Gudrun Schyman (Fi), Annelie Nordström (Fi) arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n och riksdagska­ndidat

Mie Olausson (Fi), aktiv i Halmstad

Susan Löfgren (Fi), aktiv i Halmstad

partiledar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden