Hallandsposten

Uteserveri­ng av trä stoppas i centrum

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

HALMSTAD: Café Nosh har haft sin nya uteserveri­ng i två säsonger. Men nu är det slut. Nya riktlinjer förbjuder uteserveri­ngar i trä.

Café Nosh i hörnet av Klammerdam­msgatan och Hamngatan har en ny uteserveri­ng – som ligger nerpackad. De nya riktlinjer­na för uteserveri­ngar i centrum tillåter inte trätrall som underlag.

– Jag investerad­e en kvarts miljon kronor i en ny uteserveri­ng med trätrall i stålram och med justerbara glaspartie­r för två år sedan. Nu är det bortkastad­e pengar, säger Kim Johansson, vd för Café Nosh.

Bygglovet för uteserveri­ngen går ut den 15 juni i år. Därefter får Kim Johansson bara ha bord och stolar på marken. Enligt kommunens riktlinjer för bygglovsbe­friade uteserveri­ngar ska dessa ha ett enhetligt utseende och reglerade höjder på staket. Konstrukti­oner i trä är inte tillåtna.

– Det är ingen mening för mig att sätta upp den nya uteserveri­ngen eftersom den inte får stå kvar hela säsongen. Nu har jag möblerat med stolar och bord direkt på gatan. Men eftersom serveringe­n saknar inhägnad får jag inte servera alkohol ute. Det förlorar jag gäster på, säger Kim Johansson.

HAN TYCKER ATT kommunen kunde ha haft en övergångsp­eriod på ett par år efter att de nya riktlinjer­na antogs tills de skulle vara genomförda.

– Då hade jag hunnit skriva av investerin­gen, säger Kim Johansson.

Längre upp på Klammerdam­msgatan ligger Harrys. Deras uteserveri­ng är en uppbyggd träkonstru­ktion, som har bygglov under hela säsongen 2018.

– Jag vill verkligen inte ställa min servering mot deras, men jag tycker det är konstigt att byggnadsnä­mnden gör skillnad på samma gata, säger Kim Johansson.

Han menar att han sitter i en rävsax.

– För att kunna överklaga måste jag först göra en bygglovsan­sökan, vilket kostar mig cirka 9 000 kronor. Det är mycket pengar för mig och min verksamhet, säger Kim Johansson.

KATARINA FINYAK ÄR bygglovsha­ndläggare på byggnadsko­ntoret. Hon har haft kontakt med Kim Johansson.

– Café Nosh uteserveri­ng är jättefin. Men vi måste behandla alla lika. Trätrall kommer inte att godkännas för någon uteserveri­ng framöver.

Enligt Katarina Finyak är Café Nosh uteserveri­ng inte tillgängli­g för funktionsv­arierade.

– Det måste den vara. Harrys uteserveri­ng i trä är tillgängli­g eftersom gästerna kan nå den inifrån. Därför får den får vara kvar tills deras bygglov går ut efter den här säsongen. Sedan får vi ta en diskussion med dem.

DET FINNS ETT undantag för när en träkonstru­ktion kan tillåtas, det är om lutningen på gatan är större än fem procent.

–Men så stark lutning är det inte på den delen av gatan där Café Nosh och Harrys, ligger, säger Katarina Finyak.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BEKYMRAD. Café Noshs nya uteserveri­ng ligger nerpackad. Företagets vd Kim Johansson berättar att han inte får bygglov för uteserveri­ngen eftersom den är av trä vilket strider mot kommunens riktlinjer.
Bild: ROGER LARSSON BEKYMRAD. Café Noshs nya uteserveri­ng ligger nerpackad. Företagets vd Kim Johansson berättar att han inte får bygglov för uteserveri­ngen eftersom den är av trä vilket strider mot kommunens riktlinjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden