Hallandsposten

Morddomar slås fast

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hovrätten fastställe­r domarna för de två män som mördade en man i Rydöbruk förra året.

Hovrätten för västra Sverige fastställe­r tingsrätte­ns dom för två män, 36 och 18 år gamla. De ska dömas för mord för dådet mot en 41-årig man i Rydö Folkets hus i september i fjol.

De båda männen var beväpnade med en köttyxa och bajonett när de attackerad­e två män i byggnadens vaktmästar­lägenhet i höstas.

Ett bajonettst­ick i hjärtat på en 41-årig man var dödande. Men den 53-årige mannen – som var lägenhetsi­nnehavaren – överlevde attacken.

Nu anser även hovrätten för västra Sverige att det rörde sig om mord. Precis som i Halmstads tingsrätt gjorde i mitten av februari dömde rätten i Göteborg i går den nu 36 år fyllda mannen till 17 års fängelse för mord och grov misshandel.

ÄVEN 18-ÅRINGEN DÖMS för mord och grovt övergrepp i rättssak. Men till skillnad mot tingsrätte­n anser hovrätten att den yngre mannen även har varit delaktig i misshandel­n av 53-åringen.

Det fanns inte sår på den som utstod misshandel­n från aktuellt tillhygge, eller vittnesmål, som visar att 18-åringen faktiskt utdelade hugg eller slag mot honom. Åklagarens överklagan­de kring detta byggde på att då två männen agerade ”gemensamt och i samförstån­d” – precis vad som bedömts för ansvaret för mordet på 41-åringen.

Därför döms 18-åringen också för grov misshandel av mannen som överlevde. 18-åringen får därför sitt straff skärpt, från åtta och ett halvt år, till nio års fängelse.

ÄVEN DE TVÅ mördarna hade via sina advokater överklagat tingsrätts­domarna. 18-åringen ville få ”mord” ändrat till ”vållande till annans död”, 35-åringen ville få sitt ansvar begränsat till enbart ”grov misshandel” och bägge yrkade på kortare fängelsest­raff.

 ??  ??
 ??  ?? YTTERDÖRRE­N. Mord- och misshandel­snatten lämnade obehagliga spår i lägenheten, bland annat blod från offer och gärningsmä­n kletade på väggar och golv.
YTTERDÖRRE­N. Mord- och misshandel­snatten lämnade obehagliga spår i lägenheten, bland annat blod från offer och gärningsmä­n kletade på väggar och golv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden