Hallandsposten

Mark måste pålas i nya Mellby park

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Marken på den blivande nya delen av Mellby industriom­råde har dålig bärighet. Det krävs åtgärder som pålning för att nya byggnader inte ska sätta sig.

Kommunen arbetar med en detaljplan för det 29 hektar stora markområde­t där Mellby industriom­råde ska utökas söderut.

Men att bygga där kommer att vara förenat med en hel del förarbete. Grundvattn­et är högt och marken är inte fast.

DET ÖVERSTA MARKLAGRET, tre till sju meter tjockt, består av sand och finjord med inslag av gyttja och torv. Därunder finns lera. Berget ligger 35–40 meter ner.

”För tyngre byggnader och anläggning­ar kommer det att krävas grundförst­ärkning genom exempelvis pålning”, skriver konsulten Sweco i en ny utredning.

Enligt Sweco kommer det att resultera i stora sättningar om jorden belastas för hårt.

2008 gjorde konsultför­etaget WSP en större utredning av platsen, som ligger strax öster om E 6.

WSP UNDERSÖKTE ETT L-format område. Det delades upp i tre delar – A, B och C. Slutsatsen var att område B, närmast motorvägen, var lite stabilare än i de östligare delarna.

Å andra sidan finns i den bästa delen en gammal soptipp, där man påvisat höga halter av zink.

WSP konstatera­de att det inför varje bygge krävs ”kompletter­ande detaljerad­e geoteknisk­a undersökni­ngar”. Och Sweco har nu kommit till liknande slutsatser.

Erland Björkman, kommunens planerings­chef, är inte speciellt förvånad över resultaten.

– Vi har vetat om det här redan innan. Men när det ska göras köp och det handlar om ganska stora pengar ville vi vara tydliga och ge den fakta som finns för området, säger han.

– Det hoppas vi. Det är ett fantastisk­t läge intill E 6. Vi får givetvis vara noggranna med att titta på dagvattenh­antering och dräneringa­r. Och med att göra intressent­erna medvetna om att vi tycker att de ska göra en fördjupad geoteknisk undersökni­ng just där byggnaden ska stå.

– Än finns inga avtal skrivna, men vi har ett antal som ligger och väntar. Därför vill vi arbeta så fort som möjligt. Det finns ett stort intresse med både stora och små etablering­ar, säger Erland Björkman. Är marken likadan i det befintliga industriom­rådet strax norrut?

–Ja, i stort sett. Det var inga jättestora skillnader. Markens beskaffenh­et är sådan.

ANGÅENDE GRUNDVATTN­ET noteras i undersökni­ngarna att det ligger bara någon meter under markytan.

WSP har avrått från att göra stora grundvatte­nsänkninga­r, då det i sig kan orsaka sättningar.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? INTE SÅ STABILT. På det planerade industriom­rådet söder om dagens Mellby industripa­rk krävs det pålning om tunga byggnader ska kunna stå stadigt.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N INTE SÅ STABILT. På det planerade industriom­rådet söder om dagens Mellby industripa­rk krävs det pålning om tunga byggnader ska kunna stå stadigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden