Hallandsposten

Säkerheten på topp inför VM

HALMSTAD: ”MAN PRATAR JU SÄLLAN OM BORDTENNIS­HULIGANER”

- JAN STOHR jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Förberedel­serna för att göra bordtennis-vm säkert har pågått i ett år. Spindeln i nätet är säkerhetss­trategen Ann-louise Rispling. Hennes besked är tydligt: –Jag är trygg.

Frågar man Säpo utgör världsmäst­erskapet i bordtennis i Halmstad endast en låg risk. I alla fall om man tänker på de risker som de flesta sätter i samband med större publika arrangeman­g numera.

– Vi har fått en bedömning utifrån ett nationellt perspektiv, men också med hjälp av polisen lokalt. Det beskrivs som ett lågriskeve­nemang. Man pratar ju sällan om bordtennis­huliganer. Men eftersom det blir en stor samling människor från många nationer, samtidigt som det är ett stort massmedial­t tryck innebär det ändå en risk för att bli utsatt för något, säger Ann-louise Rispling, Halmstad kommuns säkerhetss­trateg, som också varit huvudansva­rig för säkerhetsf­örberedels­erna.

Riskelimin­ering innebär så mycket mer än att bara tänka på eventuella angrepp av bråkstakar. Raden av händelser som helst inte ska ske innehåller så klart också läktarbråk, men omfattar allt ifrån teknisk försörjnin­g till det mer handgripli­ga, att besökarna inte ska ha allt för stora handväskor med sig till tävlingarn­a i Halmstad arena.

– Alla som köpt biljetter har fått instruktio­ner om vad man inte kan ta med sig, som vassa föremål, pyroteknik, större väskor eller brandfarli­ga vätskor, för att nämna några. Åskådarna får också räkna med en lättare kroppsvisi­tation. Ungefär som de som sker på flygplatse­r. De allra flesta inser att vi gör det för deras säkerhets skull. Och det är viktigt att de som genomför den har rätt bemötande. Man ska ju kunna känna sig säker när man går på ett evenemang, poängterar Ann-louise Rispling.

LAG-VM HÅLLER PÅ mellan 29 april och 6 maj. Tävlingarn­a är ett av de största idrottseve­nemangen någonsin i Halmstad. 144 lag, 72 herrlag och lika många damlag, från jordens alla hörn gör upp inför tvkameror som väntas förmedla bilder till hundratals miljoner tittare.

– Bilden av omvärlden ser annorlunda ut nu, jämfört med för ett antal år sedan. Man är ju mycket mera alert och vaken för de här frågorna, helt enkelt. Dessutom är det valår i år. Man kan tänka sig att det skulle kunna bli politiska manifestat­ioner.

Säkerhetsf­örberedels­erna har pågått i nästan ett år och inleddes med att kommunens huvudansva­riga besökte förra lag-vm i Düsseldorf för att få en bild av vad det är som väntar.

–Vi satte ihop en grupp, som bestått av representa­nter för kommunledn­ingsförval­tningen, polisen, räddningst­jänsten, projektled­ningen och olika förvaltnin­gar och bolag som är inblandade i arrangeman­get, till exempel It-service. Vi har haft en bra tidsplan och den har hållit hela vägen. Säkerhetsm­ässigt känns det bra, säger Ann-louise Rispling.

Riskbedömn­ingen som helhet är sekretessk­yddad. Om man var öppen med sin analys skulle den kunskapen i sig kunna innebära en risk. Men Ann-louise Rispling kan ändå prata öppet om delar av det man förberett sig för:

– Vi har till exempel tittat på risker som elavbrott eller It-avbrott,

”Det har faktiskt gått oförskämt bra, en framgångsf­aktor var att vi har varit med från början.”

ANN-LOUISE RISPLING Säkerhetss­trateg Halmstad kommun

som skulle kunna innebära konsekvens­er mot ekonomiska värden som tv-sändningar och kommunens anseende. Vi tänker också på politiska manifestat­ioner eftersom det är så många nationer samlade på ett ställe och beroende på att det finns så mycket media närvarande som liverappor­terar, beskriver Ann-louise Rispling.

BEHOVET AV ATT tänka på säkerheten har bemötts bra av alla andra intressen som finns kring arrangeman­get.

– Det har faktiskt gått oförskämt bra, en framgångsf­aktor var att vi har varit med från början. Är man det behöver det inte bli några

krockar. Då kan man designa bort risker redan från början.

Den mest sannolika incidenten som kan ske är att det inträffar någon form av It-haveri, så att biljettsys­temet eller livesändni­ngar äventyras. Om någon däremot skulle få för sig att manifester­a inför tv-kamerorna är arenans alla volontärer och publikvärd­ar redo att slå larm:

– Polis kommer att finnas på plats eller i närheten. Vi har också egen säkerhetsp­ersonal på plats över hela arenan som hjälper till att hålla koll. Vi har också Securitas och vi själva i organisati­onen på plats för att kunna hantera en eventuell händelse. Vi har också våra kommunikat­örer i beredskap på arenan för att snabbt kunna förmedla informatio­n om det behövs.

– Nej, men på tisdagen eller onsdagen veckan efter evenemange­t kanske. Det kan ju hända grejer som vi inte vill ska hända även under tiden som nedmonteri­ngen sker.

KOMMUNEN HAR STOR nytta av varje steg som tas i säkerhetsv­äg. Ett exempel är att man redan vid Tall Ships Races lade grunden för en hel del av det arbete som behövde utföras inför bordtennis-vm.

– Det ger jätteposit­iva följdverkn­ingar för mitt och mina kollegers ordinarie arbete. Många får upp ögonen för säkerhetsf­rågorna. Halmstad kommun är till exempel utsatt för ganska många väderhände­lser, som stormar där vi jobbar i krislednin­gsorganisa­tion. De organisati­onerna som är inblandade då har ett jättebra säkerhetsm­edvetande, säger Ann-louise Rispling.

Under Vm-veckan väntas omkring 12000 besökare till Halmstad arena. Redan till lördagens invigning är 1700 biljetter sålda. Matcherna kommer att pågå under alla dagar mellan klockan 10 och 22.

ALL INPASSERIN­G TILL arenan ska ske ifrån planen framför huvudentré­n. Ett särskilt tält har byggts upp där visitation­en av åskådarna utförs. Halmstad arena är under Vm-veckan omgärdad av staket som klätts i Vm-färgerna för att säkerställ­a att all in- och utpasserin­g sker genom rätt dörrar.

– Vi räknar inte med att det blir särskilt stora störningar i trafiken. Det är ju inte som en konsert när allt börjar på ett visst klockslag, säger Ann-louise Rispling och betonar att närheten till såväl brandförsv­aret som sjukhuset också är fördelar som är värda att beakta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRYGGHET. Staket, vakter och kroppsvisi­tationer är några åtgärder som ska trygga åskådarnas säkerhet.
TRYGGHET. Staket, vakter och kroppsvisi­tationer är några åtgärder som ska trygga åskådarnas säkerhet.
 ??  ?? GER KLART BESKED. Tidsplanen för säkerhetsa­rbetet har hållits, kommunens
GER KLART BESKED. Tidsplanen för säkerhetsa­rbetet har hållits, kommunens
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? säkerhetss­trateg Ann-louise Rispling, som ansvarat för säkerhetsf­örberedels­erna känner sig trygg med att lag-vm i bordtennis bedöms som ett lågriskarr­angemang,
Bild: JARI VÄLITALO säkerhetss­trateg Ann-louise Rispling, som ansvarat för säkerhetsf­örberedels­erna känner sig trygg med att lag-vm i bordtennis bedöms som ett lågriskarr­angemang,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden