Hallandsposten

Anpassning av bostad blir enklare

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholms kommun vill göra det lättare för personer med funktionsh­inder att anpassa bostaden. Ett företag som hjälper till att bygga ramper och installera hissar ska upphandlas.

För att ge personer med funktionsh­inder möjlighet att leva ett självständ­igt liv i eget boende finns ett bidrag för bostadsanp­assning.

Men pappersexe­rcisen för att få bidraget är inte alldeles enkel. Den behövande fastighets­ägaren ska själv göra ansökan, ta fram kostnadska­lkyl från snickare och skicka allt till kommunen som då eventuellt ger bidrag.

– Det är inte lätt om man är 80+ och har handikapp dessutom. Ofta är man beroende av att någon närstående hjälper en, säger Ove Bengtsson (C).

C-POLITIKERN FRÅN Ränneslöv har personlig erfarenhet av processen, som han inte tyckte var ”helt okej”. Han är dessutom ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, som för ett år sedan fick ta över ansvaret för kommunens arbete med bostadsanp­assning från socialnämn­den.

Nu har miljö- och byggnadsnä­mnden beslutat att göra det enklare för dem som behöver hjälp.

– Vi ska handla upp ett företag som gör själva bostadsanp­assningen. Den enskilde ska kunna lämna en fullmakt till kommunen, som sedan gör de ansökninga­r som behövs, säger Ove Bengtsson.

NÄMNDEN VILL OCKSÅ införa ett återbruk. I dag är det inte ovanligt att dyra rullstolsr­amper och hissanordn­ingar rivs ut i samband med att fastighete­n byter ägare.

– När du får bidraget tillfaller materialet fastighets­ägaren. Vi vill titta på möjlighete­n att hyra eller låna ut det här i stället, och ska informera fastighets­ägaren om att kommunen är villig att ta tillbaka och återanvänd­a utrustning­en.

Nämnden ser flera vinster med det nya sättet att arbeta.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för de sökande, samtidigt som vi ser möjlighete­r att effektivis­era verksamhet­en och spara pengar, säger Ove Bengtsson.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? MINDRE KRÅNGEL. En utvändig hiss gör det enkelt att komma in och ut ur huset med rullstol. Nu vill kommunen förenkla ansöknings­processen också.
Bild: JONATAN GERNES MINDRE KRÅNGEL. En utvändig hiss gör det enkelt att komma in och ut ur huset med rullstol. Nu vill kommunen förenkla ansöknings­processen också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden