Hallandsposten

Skolbarn ute på skräpigt uppdrag

- ISABEL BARK

HALMSTAD: Att skräp hör hemma i papperskor­gar borde vara självklart, tycker Brunnsåker­sskolans elever. I går gjorde de Halmstad lite renare.

Brunnsåker­sskolans fjärdeklas­sare drar sitt strå till stacken för att göra Halmstad mindre skräpigt. De har lärt sig det mesta om sopsorteri­ng och varför man inte ska slänga skräp i naturen.

Just nu pågår Håll Sverige Rents skräpplock­arkampanj, vilket engagerar skolbarn i Halmstad. Brunnsåker­seleverna avslutade en riktigt ”skräpig” skolvecka med att plocka upp plastpåsar, godispappe­r och pantburkar i naturen vid Nissan.

– VI SAMARBETAR och plockar skräp tillsamman­s. Vi vill ju ha en finare miljö, säger Marim Hnedeh.

Barnen gissar att det oftast är tonåringar och vuxna som slänger skräp i naturen.

Maja Sjögren Svensson tycker att det borde sättas upp fler papperskor­gar för att minska nedskräpni­ngen.

– Många kanske är fulla och lite koko när de skräpar ner.

BARNEN HAR OCKSÅ fått lära sig mycket om återvinnin­g. Mollie Nilsson och hennes familj brukar sopsortera hemma.

– Mina föräldrar är jättedukti­ga på det. I garaget sorterar vi glassförpa­ckningar, glasburkar och pantflasko­r, berättar Mollie. Fotnot: I dag anordnar Halmstads naturskydd­sförening en strandstäd­ardag på Västra stranden.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INTE SÅ KRÅNGLIGT. Elvaåriga Mollie Nilsson deltog i skräpplock­ardagen. Hon har lärt sig att sopsortera och vet att plast inte hör hemma i naturen.
Bild: JARI VÄLITALO INTE SÅ KRÅNGLIGT. Elvaåriga Mollie Nilsson deltog i skräpplock­ardagen. Hon har lärt sig att sopsortera och vet att plast inte hör hemma i naturen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HJÄLPTES ÅT. Det gick i ett rasande tempo när fjärdeklas­sarna från Brunnsåker­sskolan plockade skräp utmed Nissan.
Bild: JARI VÄLITALO HJÄLPTES ÅT. Det gick i ett rasande tempo när fjärdeklas­sarna från Brunnsåker­sskolan plockade skräp utmed Nissan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden