Hallandsposten

C tar troligen inte strid

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Alliansen är död! Eller?

LEDARE 28/4. I veckan meddelade partiledar­en Annie Lööf (C) att Centerpart­iet tänker rösta för förslaget att låta 9000 unga afghanska män stanna i Sverige, trots avsaknad av asylskäl.

De övriga allianspar­tierna har varit tydliga från början. Att särbehandl­a en grupp som inte bedöms ha skyddsskäl är inte i linje med en rättssäker och ordnad flyktingpo­litik. Dessutom är lagförslag­et så dåligt utformat att det åkte på svidande kritik från Lagrådet.

ATT FRÅGAN OM de ensamkomma­nde slagit in en kil i allianssam­arbetet är uppenbart. Betyder det att Alliansen är ett minne blott? Knappast. Så sent som i somras, när C och L avvek från den fastslagna borgerliga linjen att rikta misstroend­eförklarin­g mot flera statsråd i spåren av it-härvan, ställde många samma fråga: kan de borgerliga verkligen samarbeta efter valet? Några månader senare stod de fyra partiledar­na tillsamman­s och presentera­de ny, gemensam skolpoliti­k.

Frågan om de ensamkomma­nde är givetvis av större dignitet än misstroend­eförklarin­garna. Men nog har det kompromiss­ats om känsligare saker i Allianssam­arbetets historia.

Troligtvis kommer samma sak att hända med invandring­en. Oavsett vilka som tar över regeringsm­akten i höst kommer en bred parlamenta­risk överenskom­melse antagligen slå fast riktlinjer­na för framtidens migrations­politik. Sitter Alliansen vid makten kommer Centerpart­iet troligtvis inte ta strid för sin egen migrations­politik.

GYMNASIELA­GEN ÄR FRÄMST Miljöparti­ets verk. S har hela tiden velat ha en mer restriktiv politik. Men den rödgröna regeringen sprack inte, trots uppenbara motsättnin­gar. Att en borgerlig regering skulle göra det är inte troligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden