Hallandsposten

S:t Nikolai begränsar öppettider efter stöld

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Två gånger under de senaste veckorna har S:t Nikolai kyrka drabbats av stölder under dagtid, när kyrkan varit öppen. Nu tvingas kyrkan öka bevakninge­n och begränsa öppettider­na.

– Det är tråkigt när folk inte kan respektera kyrkorumme­t och det vi har här, det gör oss väldigt ledsna, säger Håkan Wallentin, verksamhet­sutvecklar­e i Halmstads församling.

Båda stölderna som drabbat kyrkan skedde på dagtid, under ordinarie öppettider.

UNDER FÖRRA VECKAN stals två högtalare samt ljusstakar och vaser, och i går blev kyrkan av med ännu en högtalare.

–De har förmodlige­n passat på när vaktmästar­en varit någon annanstans i kyrkan, eller i angränsand­e byggnad. Ett ögonblicks­verk, säger Håkan Wallentin.

Högtalarna hade ryckts loss, och gjort skador på väggarna i kyrkan. I ett försök att förhindra ytterligar­e stölder kommer kyrkan nu ha stängt en timme mitt på dagen, mellan 12 och 13 då personalen har lunch.

– Vi vill ha en öppen kyrka, men kan vi inte lämna den obevakad måste vi ta till dessa åtgärder. Jag tror de trogna besökarna förstår oss, men att de också tycker det är otroligt tråkigt. Vi vill att kyrkan ska vara en lugn och trygg plats att komma till.

FÖRUTOM ATT BEGRÄNSA öppettider­na kommer kyrkan också försöka att öka bevakninge­n under dagarna.

Hur länge kyrkan kommer ha lunchstäng­t är inte bestämt.

– Det är klart att vi skulle vilja återgå till att ha öppet hela dagen, men det krävs att vi finner en bra lösning med bemanning av kyrkan för att motverka fler stölder, säger Håkan Wallentin.

Nästa vecka är däremot kyrkan öppen även under lunchtid. I samband med bordtennis-vm har kyrkan guidade turer.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON ?? TUFF PLATS. Att S:t Nikolai ligger vid Stora torg gör kyrkan extra utsatt, enligt Håkan Wallentin, eftersom det normalt rör sig mycket människor vid platsen.
Bild: JOHNNY SAMUELSSON TUFF PLATS. Att S:t Nikolai ligger vid Stora torg gör kyrkan extra utsatt, enligt Håkan Wallentin, eftersom det normalt rör sig mycket människor vid platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden