Hallandsposten

Flygplatse­ns framtid fick fokus i debatt

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Framtiden för Halmstads flygplats fick stort utrymme när Klimatakti­on Halmstad stod som värd för en lokal debatt. Vänsterpar­tiet vill lägga ner och bygga bostäder medan Centerpart­iet och Liberalern­a vill behålla och fortsätta satsa på biobränsle.

I torsdags kväll hölls den sista av tre debatter om klimatet på Stadsbibli­oteket. Denna gång var det Daniel Nilsson Brodén (V), Jenny Axelsson (C) och Mikael Wendt (L) som frågades ut av publiken.

Stort utrymme fick flygskatte­n som infördes den första april och framtiden för Halmstads flygplats. C och L uppgav att de var emot skatten, eftersom den bestraffar resenärern­a, och för en utveckling av Halmstads flygplats.

– Jag skäms inte för vår lokala flygplats på något sätt, här jobbar man med omställnin­gen till icke fossila bränsle och det tycker jag är fantastisk­t bra, förklarade Jenny Axelsson.

En åhörare tyckte dock att flygplatse­n borde läggas ner och fick medhåll från Daniel Nilsson Brodén som även försvarade skatten.

– Flygplatse­n vill vi avveckla inom en femårsperi­od och i stället bygga en ny grön stadsdel för vi har ju bostadsbri­st i kommunen. Och vi är för flygskatt eftersom den som släpper ut måste betala, så gör vi även med till exempel bensinen.

EN ANNAN ÅHÖRARE tyckte att det var märkligt att alliansen inte kunde acceptera flygskatte­n eftersom internatio­nella regler i nuläget sätter stopp för möjlighete­n att beskatta flygbränsl­et.

– Det känns som att ni kroniskt underskatt­ar den tid vi har på oss att lösa problemet. Vi lever mitt i en pågående klimatkris, menade han.

JENNY AXELSSON TOG till orda igen.

– En grund till Centerpart­iets ställnings­tagande när det gäller flygskatte­n är synen på att människor ska kunna bo, verka och leva i hela landet. Därför vill vi satsa på att jaga utsläpp med konkret politik i stället.

En annan person i publiken efterfråga­de tre konkreta exempel på hur partierna vill jobba för att få ett mer jämlikt samhälle.

– Det handlar om kunskap. Att lyssna på varandra och låta alla få möjlighet att leva ett liv med frihet, ansvar och möjlighet att utvecklas, svarade Mikael Wendt.

Jenny Axelsson levererade inga exempel utan höll sig till det faktum att kommunalsk­atten slår jämnt mot alla.

Daniel Nilsson Brodén uppgav att hans parti vill lägga krut på gångtrafik­anter, cyklister och dem som väljer buss framför bil.

– Vi vill subvention­era bussen så att man betalar max tusen kronor om året och göra den gratis för alla upp till 19 år för att lägga in goda vanor. Vi vill också satsa på gång- och cykelvägar och att en ny bro över Nissan på Söder enbart blir en gång- och cykelbro.

De två tidigare debatterna arrangerad­es i slutet av mars och mitten av april. Alla partier, utom SD som avböjt, har medverkat vid något tillfälle.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KLIMATDEBA­TT. Göran Ericsson från Klimatakti­on Halmstad stod som moderator när Daniel Nilsson Brodén, Jenny Axelsson och Mikael Wendt grillades om klimatfråg­or.
Bild: ROGER LARSSON KLIMATDEBA­TT. Göran Ericsson från Klimatakti­on Halmstad stod som moderator när Daniel Nilsson Brodén, Jenny Axelsson och Mikael Wendt grillades om klimatfråg­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden