Hallandsposten

P-brist sätter stopp för radhusbygg­e

- JONATAN GERNES

21 radhus på sju villatomte­r blir för tätt och bilarna har ingenstans att ta vägen. Allarp Klart AB får inte bygga som de vill på Valhallavä­gen i Allarp.

Planerna utlöste en protestvåg bland grannarna i vintras. Nu får de närboende medhåll av miljö- och byggnadsnä­mnden i Laholm.

– Problemet kring det här bygglovet är antalet bostäder på en ganska begränsad yta. Man får tre utfarter från varje fastighet, vilket innebär problem kring parkerings­platser, säger Ove Bengtsson (C), nämndens ordförande.

RADHUSEN SKULLE GÖRA det svårt att parkera utmed den sidan av gatan. Det saknas andra parkeringa­r som kan täcka behovet i området.

– Den stora stötestene­n är antalet bilar. Laholm är en av landets biltätaste kommuner per invånare och här blir det dessutom tre hushåll per fastighet, säger Ove Bengtsson.

Tre hushåll på varje tomt är ett problem i sig. Tomterna är planlagda för friliggand­e villor. Enligt riktlinjer­na för småhus får var och en inte hysa fler än två lägenheter.

– Vi har tagit ställning i nämnden att inte bevilja bygglov i det här skedet. Det ska vi kommunicer­a till sökande, så att de får möjlighet att ändra sin ansökan, säger Ove Bengtsson.

ALLARP KLART AB vill också bygga större än planen tilllåter. 176 kvadratmet­er byggnadsyt­a mot tillåtna 160. Det har nämnden inget emot.

Kommunen vill att tomtraden i södra Allarp, intill Laholmshem­s hyreshus, ska bebyggas – men med småhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden