Hallandsposten

SPORT. ”Tickan” drömmer om medalj på hemmaplan

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Senast Kina missade att ta guld i lag-vm var 2000 mot Sverige. Då var Ulf ”Tickan” Carlsson förbundska­pten. Men att han ska leda blågult till en ny triumf i Halmstad känns som en utopi. – Vi har satt upp som mål att nå kvartsfina­l, säger han.

Det har gått 18 år sedan Sverige senast rev den kinesiska muren och tog Vm-guld i lag.

Men då fanns två världsstjä­rnor i truppen – Jörgen Persson och Janowe Waldner. Så högt rankade spelare har vi inte i dag.

KRISTIAN KARLSSON OCH Mattias Karlsson är båda bland världens 20 bästa spelare – Kristian 19:e och Mattias 20:e – men har ändå en bit upp till kineserna där Fan Zhendong är världsetta, Xu Xin fyra, Lin Gaoyan femma och Ma Long, sexa.

– Vi är rankade nia inför VM och behöver lyfta oss lite grand för att ta oss till kvartsfina­l, men lyckas vi med det är andra delmålet att göra vårt livs bästa match och gå vidare till semifinal. Det skulle vara en dröm att ta medalj på hemmaplan, säger Ulf ”Tickan” Carlsson.

Svensk pingis har inte varit bortskämt med framgångar sedan den gyllene generation­en slutade, men 2004 nådde landslaget fjärde plats i Doha och var i kvartsfina­l både 2012 i Dortmund och 2016 i Kuala Lumpur.

En fullträff i Jörgen Persson-land hade smakat mumma.

– Tyskarna är bra och Slovenien, som tog brons på EM efter att ha slagit oss i kvarten, är bara seedade sexa gruppen så det är en tuff grupp som vi har hamnat i.

– Men Kina är stor favorit och är otroligt svåra att slå. Individuel­lt kan vi besegra dem, men att vinna tre singlar i en lagmatch är inte enkelt.

Kristian Karlsson nickar instämmand­e:

– Däremot har vi chans mot alla andra lag. Tyskland är världsetta just nu, men jag tycker definitivt att vi kan slå dem. Både jag och Mattias har vunnit mot Ovtcharov och deras trea känns inte omöjlig.

”TICKAN” HAR BROTTATS med en del problem i veckan och i förlustmat­chen i genrepet mot Japan i Varbergs i onsdags kväll stod Kristian över på grund av ryggskott, men förhoppnin­gsvis är Düsseldorf­proffset frisk till Vm-premiären på söndag mot Rumänien.

Carlsson har tidigare varit spelare i Halmstad BTK och är sedan många år tillbaka tränare i klubben.

Därför känns det förstås extra speciellt att få chansen att göra något bra på hemmaplan i VM.

– Jag har spelat VM och EM i Sverige, men det är länge sedan och att nu få göra det i staden där jag bor och i den hall jag är i varje dag känns väldigt inspireran­de.

– DET SNACKAS mycket bordtennis i stan och folk är lite nyfikna på vad som händer. Vi försöker ställa upp så mycket vi kan, men samtidigt gäller det att hålla fokus på vad vi ska göra. Det är lurigt när många rycker i en och det suger energi. Känner ni extra press för att VM avgörs i Sverige?

– Nej, vi gör allt för att vända det till något positivt. Här hemma vet vi var allting finns och kan fixa grejerna som vi behöver. Jag tycker inte vi behöver fundera på att vi måste göra bra i från oss för annars kommer inte publiken – det är helt fel tänk. Vi måste dra nytta av att vi spelar på hemmaplan.

– Så nu hoppas jag att vi få till en jäkligt bra vecka. Turneringe­n är inte så lång så nu ska vi in i bubblan – och göra allt på ett proffsigt sätt.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? REDO FÖR MÄSTERSKAP. Sverige slår ur underläge i lag-vm i Halmstad, men förbundska­ptenen Ulf ”Tickan” Carlsson har en dröm om en medalj på hemmaplan.
Bild: ROGER LARSSON REDO FÖR MÄSTERSKAP. Sverige slår ur underläge i lag-vm i Halmstad, men förbundska­ptenen Ulf ”Tickan” Carlsson har en dröm om en medalj på hemmaplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden