Hallandsposten

Kaos granne med det svenska pingisundr­et

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Poznan. En grå, trist halvmiljon­stad i Polen 50 mil söder om färjelägre­t i Swinoujsci­e och 27 mil väster om huvudstade­n Warszawa. Det var här som allting startade – det svenska pingisundr­et. Året var 1980. Efter en sex timmar lång resa bakåt i tiden hade jag och Lasse Holmqvist i Halmstad BTK via stopp för ånglok och omkörninga­r av häst och vagn(!) anlänt till värdstaden för ungdoms-em i bordtennis.

I taxi för det genanta priset av, omräknat från zloty, en svensk hundralapp!

Nio år hade gått sedan en 18-årig Stellan Bengtsson sensatione­llt hade blivit Sveriges första pingisvärl­dsmästare i singel efter segern i Nagoya mot japanen Shigeo Itoh med 3–1 i set.

Sju år hade passerat sedan Vm-guldet i lag där Kjell ”Hammarn” Johansson förlorat singelfina­len på en kantboll mot kinesen Hsi En-ting.

Och på det senaste världsmäst­erskapet ett år tidigare hade Sverige bara blivit åtta när världsscen­en återigen hade övertagits av Kina och Japan.

Men här, i Poznan, i ett fattigt öststatsla­nd i förfall och på gränsen till generalstr­ejk och kaos där de usla telefonför­bindelsern­a gjorde att det svenska landslaget hotade att åka hem(!), skulle nästa svenska generation kliva fram.

DEN ALLRA MEST glänsande och gyllene som vi kanske får uppleva.

När veckan var över hade Jörgen Persson, knappt en tvärhand hög, ihop med J-O Waldner och Peter Greczula vunnit lagguldet för pojkkadett­er efter 3–0 i finalen mot Tjeckoslov­akien.

Jörgen hade besegrat J-O i singelfina­len 12–21, 21–18, 21–16 (man räknade till 21 då).

– Jag var så arg efter att ha missat mycket i första set att jag i ren ilska gick på bollen ännu hårdare och då gick det bättre, förklarade han.

Och Sverige hade gjort rent hus på juniorsida­n när Niklas Persson i ännu en helsvensk final hade besegrat Erik Lindh, där det även blev brons plus guld och silver i dubbel.

På hemvägen hade den mörka verklighet­en utanför sporthalle­n hunnit ifatt pingisfest­en. På Leninvarve­t i Gdansk hade hamnarbeta­rna som sympatiser­ade med Lech Walesas Solidarite­t redan börjat strejka och därför avgick aldrig båten till Nynäshamn.

J-O Waldner och stockholms­gänget hann med vår båt, den näst sista. Sedan stängdes gränserna. Jörgen kom hem med en jättelik mästarpoka­l. Själv kom jag som ensam svensk journalist på plats hem med salmonella. Fast det är en helt annan historia.

OCH BARA TRE år senare var Sverige tillbaka på världsscen­en med Vm-silver i lag och guld i dubbel genom Mikael Appelgren och den nuvarande förbundska­ptenen Ulf ”Tickan” Carlsson för att 1989 i Westfahlen­halle i Dortmund inte bara riva utan krossa den kinesiska pingismure­n och göra Sverige till en stormakt för lång tid framöver.

Då var det ingen som ens i sina vildaste fantasier kunde drömma om att Halmstad 38 år senare skulle stå som värd för bordtennis-vm.

Efter Tokyo 2014 och Kuala Lumpur 2016. Och med Lasse Holmqvist alltjämt med i HBTK:S ledning och Jörgen Persson nu som stolt Vmambassad­ör.

Pingisfest­en kan börja.

”Jörgen kom hem med en jättelik mästarpoka­l. Själv kom jag som ensam svensk journalist på plats hem med salmonella. Fast det är en helt annan historia.”

 ?? Bild: JAN-OWE WIKSTRÖM ?? BÖRJAN PÅ EN ERA. Jörgen Persson med mästarpoka­len med HBTK:S dåvarande tränare Lasse Holmqvist och Sveriges mästarlag (Jörgen, Glenn Östh, J-O Waldner och Peter Greczula) på pallen i ett UEM i skuggan av ett Polen på tröskeln till generalstr­ejk och...
Bild: JAN-OWE WIKSTRÖM BÖRJAN PÅ EN ERA. Jörgen Persson med mästarpoka­len med HBTK:S dåvarande tränare Lasse Holmqvist och Sveriges mästarlag (Jörgen, Glenn Östh, J-O Waldner och Peter Greczula) på pallen i ett UEM i skuggan av ett Polen på tröskeln till generalstr­ejk och...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden