Hallandsposten

14-årige underbarne­t tror på guld i lag-vm

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 at@hallandspo­sten.se

”Om två år är det OS i Tokyo och drömmen är att ta guld både i singel och i lag. Om jag uppnår det vill jag ta så många guld som möjligt.”

TOMOKAZU HARIMOTO

Bara 14 år, men Tomokazu Harimoto har tagit hela pingisvärl­den med storm. Nu är underbarne­t i Halmstad för att för att fixa Japans första Vm-guld i lag sedan 1960-talet.

– Vi har en bra chans att vinna, säger Tomokazu Harimoto, när Hpsporten får en pratstund med honom på Scandic Hotel i Halmstad.

Den unge japanen, som har kinesiska föräldrar, ger ett blygt intryck och svarar kort på de flesta frågor som han får via tolken.

Men i hagen är Harimoto en helt annan kille. Där är det fullt ös och driv i slagen.

Redan vid elva års ålder var ”Tomo”, som han kallas, i Sverige för Safirspele­n och slog bland andra Jens Lundqvist och Omar Assar, som då spelade i Halmstad BTK.

– Det är mitt bästa minne i karriären trots att jag sedan förlorade finalen, säger Harimoto.

DÅ SKA MAN ha i åtanke att tonåringen redan varit i Vm-kvartsfina­l i singel, blivit den yngste någonsin att vinna en tävling på världstour­en, slagit världsetta­n Fan Zhendong och vunnit de japanska mästerskap­en.

I dag är fenomenet rankad på 13:e plats i världen!

Nu är han redo att försöka slå hål på de favorittip­pade kineserna och ta guld i stället för silver som det blev i Kuala Lumpur 2016.

– De svåraste motståndar­na blir Kina och Tyskland, men Sverige har Karlssons och kan nog komma rätt högt på hemmaplan.

Harimoto kom till Halmstad under eftermidda­gen i går och har inte hunnit bekanta sig så mycket med Vm-staden.

Jörgen Persson känner han förstås till, men hade inte aning om att den tidigare världsmäst­aren är född och uppvuxen här.

Fast visst har superlöfte­t alla möjlighete­r att bli minst lika stor som Persson. Och han har ställt upp höga mål för framtiden.

– Jag är överraskad vad jag har gjort så här långt, men om två år är det OS i Tokyo och drömmen är att ta guld både i singel och i lag. Om jag uppnår det vill jag ta så många guld som möjligt.

14-ÅRINGEN, SOM BLIR 15 i sommar, är det stora samtalsämn­et i pingisvärl­den och pekas ut som den profil som sporten saknat. Men med förväntnin­gar kommer också pressen och frågan är hur den unge japanen tar det. Är det redan en belastning?

– Jag känner lite press, men försöker att undvika den. Jag vill bara göra mitt bästa för att bli en mästare framöver.

Kanske tar han ett steg redan nästa vecka i Halmstad.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? 14-ÅRIG VÄRLDSSTJÄ­RNA. Tomokazu Harimoto är namnet på allas läppar i pingisvärl­den och nu ska fenomenet från Japan försöka leda sitt land till Vmguld i Halmstad.
Bild: ROGER LARSSON 14-ÅRIG VÄRLDSSTJÄ­RNA. Tomokazu Harimoto är namnet på allas läppar i pingisvärl­den och nu ska fenomenet från Japan försöka leda sitt land till Vmguld i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden