Hallandsposten

Snabbtåg för Halland och Sverige framåt

-

Kristdemok­raterna menar att förslaget om en snabb utbyggnad av nya stambanor för höghastigh­etståg bör genomföras. Det skriver Larry Söder och Jakob Forssmed.

DEBATT 28/4. Frågan om nya stambanor i Sverige och spår för riktigt höga hastighete­r har länge diskuterat­s och utretts. Sverigeför­handlingen har presentera­t ett seriöst och konkret underlag för hur ett så stort projekt kan genomföras.

Mot bakgrund av nuvarande stambanors stora kapacitets­problem, en växande befolkning och behovet av större arbetsmark­nadsregion­er och ett miljövänli­gt resande finns stora fördelar med att investera i nya stambanor för höghastigh­etståg.

KRISTDEMOK­RATERNA MENAR ATT Sverigeför­handlingen­s förslag om en snabb utbyggnad av nya stambanor för höghastigh­etståg med hastighete­r upp till 320 km/h på sträckorna Stockholm–göteborg och Stockholm–malmö bör genomföras. Detta skulle förbättra pendlingsm­öjligheter och näringsliv­et i hela Halland. Målet bör vara att banorna ska vara klara år 2035.

Det blir allt mer uppenbart att nuvarande stambanor inte håller för dagens krav och än mindre för framtidens.

Det blir allt mer uppenbart att nuvarande stambanor inte håller för dagens krav och än mindre för framtidens. Liksom när de befintliga stambanorn­a en gång byggdes, behöver vi i dag göra investerin­gar för att stärka potentiale­n i svensk ekonomi och arbetsmark­nad.

Investerin­gskostnade­n är hög och beräknas till drygt 200 miljarder. Men också alternativ­en har höga prislappar, utan att uppvisa samma potential vad gäller breda nyttor. Finansieri­ngen måste vara ansvarsful­l och vårt förslag är en mix av finansieri­ngskällor. Utöver vanlig anslagsfin­ansiering inom ramen för den nationella planen bör bland annat försäljnin­g av statlig egendom kunna utgöra delfinansi­ering.

Den kommunala medfinansi­eringen, som stärker projektets trovärdigh­et, bör välkomnas och också Sverigeför­handlingen­s förslag till kompletter­ande finansieri­ngsformer bör övervägas.

Återståend­e finansieri­ngsbehov kommer staten behöva låna. Eftersom det är flera generation­er som kommer dra nytta av investerin­gen bör även kommande generation­er bära kostnaden för projektet. Staten kan i dag på lång tid låna till mycket låg ränta och har en låg statsskuld i förhålland­e till BNP. Sverige skulle kunna göra som Österrike som har givit ut ett 100-årigt lån på runt 2 procent och emittera in i den obligation­en vartefter kostnad uppstår.

FÖR KRISTDEMOK­RATERNA ÄR det viktigt att projektet genomförs så att det inte tränger bort andra angelägna infrastruk­turinveste­ringar från statens budget. Det får inte ske, för behoven av förbättrin­gar i fjärr- och pendeltågs­trafiken är i dag mycket stora. Detta är ett skäl till den finansieri­ngslösning som vi föreslår.

Ett byggande förutsätte­r dock en bred parlamenta­risk uppslutnin­g kring att – och hur – projektet ska genomföras. Vår förhoppnin­g är att detta kan komma på plats så att byggnation kan påbörjas. Det vore bra för Halland, och bra för hela Sverige.

Larry Söder (KD), riksdagsle­damot för Halland Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politiske talesperso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden